Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Telad za tov
  • 21.08.2021. 13:30

Tele odvojiti od majke tek nakon dva mjeseca - kada uvesti koncentrat?

Momenat kada se može odvojiti od majke je kada nekoliko dana zaredom uzima 800 grama do jednog kilograma koncentrovane hrane što se uglavnom poklapa sa starošću od dva mjeseca.

Foto: Depositphotos/GLINI
  • 2.513
  • 136
  • 0

Najbolji period za odvajanje teladi od majke za tov je nakon osam sedmica, odnosno dva mjeseca, ali je vrlo važno da u tom momentu imaju težinu duplo veću od one na teljenju.

"Bitno je takođe da prije odbijanja, životinja bude naviknuta na koncentrovanu hranu te je preporuka da počne da je konzumira već nakon sedam ili 10 dana od teljenja. To ne moraju biti velike količine, niti će zaista pojesti toliko da može u sebe da unese znatno hranljivih materija, ali je važno da se navikava na sam ukus", navodi dr Dejan Bugarski sa Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad.

Koncentrat mora da prija životinji

Za razliku od mlijeka koje ide direktno u sirište, koncentrovana hrana ide u burag gdje počinje lagani razvoj istog i njegove mikroflore, što dalje omogućava teletu da se što prije osamostali.

"Koncentrat koji se daje prije odbijanja mora biti onaj koji prija životinji. Dakle, ukoliko joj u startu ne odgovara, odmah treba zamijeniti drugim."

Ishrana teladi u prvim danima i sedmicama života

Momenat kada se može odvojiti od majke je kada nekoliko dana zaredom uzima 800 grama do jednog kilograma koncentrovane hrane što se uglavnom poklapa sa starošću od dva mjeseca.

Nakon što se odvoji, trebalo bi da u prvoj sedmici na raspolaganju ima dovoljno vode za piće koja je bitna kako bi podsticala unos koncentrata, ali ona neposredno ide u burag gdje doprinosi stvaranju uslova za pravilan razvoj mikroflore samog buraga koji je kod preživara ključan.

Opasno ako tele nije naviklo na čvrstu hranu prije odvajanja

Ukoliko nije naviknuto na koncentrat, već konzumira samo mlijeko, nakon odvajanja dugo će patiti, neće znati da jede i neće imati pripremljenu floru.

"Dešava se da tovljači kupe lijepo i okruglo tele, a onda u svom tovilištu shvate da ono ne zna da jede, tako se brzo razboli, česta su i uginuća. Ako se ne pripremi kao što savjetujemo, trebalo bi da se nastavi sa mlijekom, prepoloviti količinu koju je uzimalo i vremenom smanjivati dok se ne prilagodi drugoj hrani. Što je životinja starija, taj prelaz mora biti duži, negdje do dvije sedmice", navodi Bugarski.

Sijeno ne omogućava brz razvoj buragovih resica

Stočari, posebno u manjem uzgoju, ukazuje naš sagovornik, često griješe jer se drže tradicionalnog uzgoja što podrazumijeva da tele, dok pije mlijeko, pred sobom ima sijeno, a tek u kasnijoj fazi dobije koncentrat.

"Takav postupak nije ispravan, jer davanje sijena ne omogućava brz razvoj buragovih resica. Slljedeći propust je što daju životinjama lucerkino sijeno, koje je u Vojvodini najrasprostranjenije, ali je čvrsto i tvrdo i telad je nerado konzumira. Ako već daju sijeno, bolje je da bude meko livadsko."

Zašto je dobro držati telad u parovima?

Kada se tele odvoji od majke, napominje da je važno izbjeći sabiranje stresova. To znači da treba izbjeći situaciju da se u isto vrijeme vakciniše, prebacuje u novi prostor, miješa sa drugim životinjama u momentu kada treba da se osamostali.

"Svaka od tih pojava je pojedinačni stres koji djeluje imunosupresivno što dalje izaziva razvoj bolesti, najčešće zapaljenje pluća. Treba napraviti raspored kada šta raditi tako da između svake te radnje postoji pauza od sedam do 10 dana", naglašava sagovornik Agrokluba.

Treba, dodaje, uzeti u obzir i da se starost od osam sedmica poklapa i sa fazom kada nestaje kolostralna zaštita, te telad preuzima imunu funkciju, a ako imuni sistem nije dovoljno spreman da odreaguje i zaštiti organizam, lako i brzo se mogu razviti bolesti.


Tagovi

Ishrana teladi Odvajanje teleta od majke Dejan Bugarski Telad za tov Koncentrovana hrana


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...