Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni stres
  • 26.06.2021. 10:00

Temperature preko 26°C u kokošinjcu predstavljaju rizik, šta uraditi?

Onog momenta kada uzgajivač primjeti određene promjene u ponašanju jata, poput dahtanja, širenja i mahanja krilima, povećanog konzumiranja vode, znak je da treba poduzeti sve mjere kako bi temperaturu unutar kokošinjca vratio u raspon između 18 i 24°C.

Foto: Bigstockphoto/PramoteBigstock
  • 1.115
  • 54
  • 0

U bilo kojoj proizvodnji, da bi se iskoristio genetski potencijal visoko kvalitetnih rasa domaćih životinja moraju se osigurati optimalni uvjeti poput ishrane, mikroklimatskih faktora, higijene i slično. Ako su svi parametri u preporučenom rasponu, ali se proizvodnja i dalje smanjuje, znak je da su vanjske okolnosti postale toliko ekstremne da negativno djeluju na ostvarene rezultate.

U ljetnim mjesecima sa povišenim dnevnim temperaturama prvi znak opadanja proizvodnje je smanjen broj dnevno nošenih jaja lošije kvalitete sa dosta tanjom ljuskom. Svaka promjena temperature, koja izlazi iz optimalnih okvira, (a ljeti su to povišene vrijednosti), prouzrokovat će i promjene u ponašanju peradi.

Onog momenta kada uzgajivač primjetni određene promjene u ponašanju jata, poput dahtanja, širenja i mahanja krilima, povećanog konzumiranja vode, znači da treba poduzeti sve mjere kako bi toplotu unutar kokošinjca vratio u prihvatljive granice, između 18 i 24 °C.

Sprječite toplotni stres kod koka nosilja

Živa na termometru u ljetnim mjesecima na našim prostorima često ide i preko 35°C, što može izazvati toplotni stres kod koka nosilja u zavisnosti kakvi su uvjeti držanja. Kokošinjac treba da bude koncipiran i uređen na takav način da farmer ima priliku da promjenom određenih parametara utiče na unutarnju temperaturu. To znači da posjeduje dobar sistem ventilacije, prozračnost, materijale koji odbijaju sunčevu svjetlost i slično, kakve imaju moderni objekti.

Međutim nemaju svi kokošinjci posebne ventilacione sisteme, stoga se poduzimaju improvizovane mjere zaštite poput provjetravanja, stvaranja promahe, zaštite i prekrivanje krova objekta (često napravljenog od lima), osiguravanje hladne pitke vode kokama nosiljama i slično. Ako se radi o uzgoju sa ispustom, nadstrešnice sa hladnom vodom moraju biti obezbjeđene, a poželjno je i na takvim mjestima saditi visokostablašice i grmasto bilje kako bi perad sama pronašla zaštitu od direktnog sunčevog zračenja.

Jaja su puno zdravija kad se koke drže u slobodnom sistemu uzgoja

Prvi simptomi toplotnog stresa kod koka javljaju se kada su vrijednosti oko 26 - 32°C, tada se smanjuje i do 50 posto konzumacija hrane, preko 32 °C do 35°C moguća je pojava toplotnog udara. Perad šire krila i dahću na temperaturi preko 35°C što dovodi do klonulosti i malaksalosti jer svu energiju troše na rashlađivanje. Kada je ona veća od 38°C, u određenom kontinuiranom razdoblju pogubna je i dovodi čak i do pomora cjelokupnog jata. Naročito su ugrožene i osjetljive jedinke starije dobi.

Prekombinujte obrok, uz dodatak kalcija

Kod ekstremnih vanjskih uticaja, konkretno povišene toplote, cjelokupan sistem proizvodnje i držanja se mijenja, što znači i promjene u ishrani. Pored poduzetih mjera protiv pregrijavanja kokošinjca istovremeno za kvalitet jajeta preporuka je da se prekombinuje obrok. Dodaju se suplementi u obliku vitaminsko mineralnih dodataka gdje im se prvenstveno daje vitamin C i to kroz sistem napajanja jer se postižu učinkovitiji rezultati.

Također poželjno je naročito oko tri do četiri sata prije totalnog mraka, krajem dana, davati kao suplement u obrok i kalcij za jačanje ljuske jajeta. Druga vrlo bita komponenta je voda. Mahanjem krila, životinje gube energiju i vodu mnogo više od uobičajnih uvjeta držanja. Pri visokim temperaturama, naročito ako je u pitanju uzgoj sa slobodnim vanjskim kretanjem, potrebno je obezbijediti dovoljne količine pitke vode u zasjenjenim mjestima kako se ona ne bi pregrijavala. Potrebe tokom ljetnih vrućina kod koka nosilja su tri do četiri puta veće nego li u optimalnim okolnostima.


Tagovi

Koke nosilje Temperatura u kokošinjcu Tolotni stres Kokošinjac Ventilacioni sistemi Pomor jata Pregrijavanje kokošinjca Suplementi


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.