Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od vukova
  • 03.07.2022. 15:00

Testiraju električne ogrlice za zaštitu ovaca od vukova

Vukova je sve više, a prirodnih staništa i hrane sve manje. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi

Foto: Depositphotos/Tinieder
  • 440
  • 66
  • 0

Vlasnici ovaca su oduvijek pokušavali zaštititi svoje životinje od napada vukova. Čini se da se taj problem intenzivirao klimatskim promjenama zbog kojih priroda više nije u ravnoteži. Stočari moraju pronalaziti razne načine jer je vuk u Europi zaštićena vrsta. 

Tako se u istočnotirolskoj općini Lavant u Austriji testiraju električne ogrlice za ovce koje imaju za cilj zaštititi ih od predatora, izvještava Agrarheute.

Ogrlica je napravljena u vidu platnene kragne kroz koju teče električna struja, čiji izvor je baterija. Ovce su na ovaj način zaštićene, jer bi elektro udar šok ogrlice trebao imati snagu električne ograde. Vukovi bi u ovom slučaju bili spriječeni napadati ovce, a njima se ne bi ništa dogodilo.

Napadi vukova sve češći

Osim ovaca u napadu često stradavaju goveda, poni konji i druge životinje. Broj ovih zvijeri u Europi se povećao, ali je istovremeno došlo do smanjenja njihovog prirodnog staništa i životinja koje su im prirodna hrana. To ih primorava da sve češće hranu traže u blizini ljudi.

Postavlja se pitanje hoće li električne ogrlice biti efikasne jer životinje u panici bježe od vukova koji ih napadaju. Zbog toga stradaju pod kotačima automobila, lome se skačući preko ograda ili ugibaju zapetljane u bodljikavoj žici. 

Primorani su  da sve češće hranu traže u blizini ljudi (Foto: Foto: Depositphotos/VitalikRadko)

Ovce najviše napadaju

Iz mnogih područja Europeove su divlje zvijeri potpuno istrijebljene još u 19. stoljeću, ali su se vratili. Procjenjuje se da ih trenutno ima preko 12.000 i da broj raste.

Njihova se populacija natječe s ljudima i domaćim životinjama za prostor, vodu i hranu. Kako se područja koja nastanjuju sve više smanjuju, prisiljeni su sve više dolaziti u kontakt s ljudima, a prvi na udaru su stočari.

Stoka se zbog vukova neće moći držati u velikim dijelovima Europe?

Vukovi žive u čoporima, a mlade životinje odlaze iz svog čopora poslije jedne do dvije godine. Prvenstveno napadaju ovce jer su lak plijen i najviše se kreću kroz šikare. To nije slučaj s govedima.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovce Vukovi Napadi vukova Ogrlica za ovce Zaštita od vukova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]