Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjetina
  • 25.12.2019. 10:30

Tko su najveći svjetski izvoznici svinjetine?

Svinjetina je meso koje se u svijetu najviše konzumira nakon piletine. Najviše mesa u zemljama Europske unije konzumira Njemačka (51,8 kg), Austrija (52,6 kg) i Španjolska (48,9 kg).

Foto: Pixabay/tomwieden
  • 4.438
  • 196
  • 0

Sjedinjene Američke Države u 2018. godini bile su najveći izvoznik svinjetine. Američki izvoz svinjskog mesa iznosio je oko 16% ukupnog svjetskog izvoza, a njegova vrijednost 3,9 milijarde eura. Američka tvrtka Tyson Foods Inc. ostvarila je vrijednost ukupne prodaje mesa od 40,1 milijarde dolara i time postala najjači proizvođač mesa u svijetu u 2018. godini.

Na iduća dva mjesta našle su se europske zemlje Njemačka i Španjolska. Vrijednost ukupnog svjetskog izvoza svinjetine iznosio je oko 24,1 milijarde eura.

Nijemci najveći potrošači svinjetine u EU

S mesnim prerađivačima poput Tönnis grupe , Vion Food i brojnim malim te srednjim mesnicama, Njemačka se svrstava u sam vrh zemalja s najvećim vrijednostima izvoza svinjetine. Udio na svjetskom tržištu iznosio je 15,4%, a vrijednost izvoza se procjenjuje na oko 3,7 milijarde eura u 2018. 

Svinjetina je meso koje se u svijetu najviše konzumira nakon piletine. Prema podacima iz Statista najviše mesa u zemljama Europske unije konzumira Njemačka (51,8 kg), Austrija (52,6 kg) i Španjolska (48,9 kg).

Europa - riznica svinjetine za Kineze

Prema Weltexporte, unutar TOP10 zemalja, zemlje EU imaju najveći obujam izvoza od 57%. Kina  je jedno od tržišta koje se pokazalo plodnim za europske mesne proizvođače, a najviše mesa izvozi se u Hong Kong.

Cijena svinjskog mesa skočila za 69,3%

Širenje afričke svinjske kuge u Kini dovelo je do porasta potražnje svinjetine. Predviđa se da će izvoz svinjskog mesa u EU u 2019. godini biti veći za oko 20% u 2019. u odnosu na 2018. 


Tagovi

Svinjetina Izvoz SAD Njemačka Kina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.