Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PG Sudar Mirta
  • 12.09.2016. 07:30

Tovi 250 svinja i radi ono što najbolje zna

Prošlo je dva desetljeća otkako poljoprivredno gospodarstvo Sudar Mirta obogaćuje u ovo vrijeme ugroženu granu stočarstva baveći se uslužnim tovom svinja.

  • 5.666
  • 697
  • 0

Premda više od 80% svinja potječe iz uvoza, premda uvozimo preko 600.000 tovne prasadi i premda je stanje u svinjogojstvu sve teže i teže, Stjepko ne gubi vjeru. Toveći svinje radi ono što najbolje zna.

Prošlo je dva desetljeća otkako poljoprivredno gospodarstvo Sudar Mirta obogaćuje u ovo vrijeme ugroženu granu stočarstva, baveći se uslužnim tovom svinja. Uzimajući u obzir da su nekoć radili za Đuru Salaja, a da su sada kooperanti firme Merkur iz Slavonskog Broda, ovi se marni bizovački gospodarstvenici mogu podičiti iskustvom.

Naš hrvatski "uradi sam" odvodi poljoprivredu u propast!

Zbog povoljnih uvjeta na tržištu i ondašnjih potreba za proizvodnjom hrane s proizvodnjom su krenuli prije rata. U ovo vrijeme ih, kao i brojne druge, guši uvozni lobi koji uništava već osiromašenu domaću proizvodnju. Zbog takvog su okruženja mnogi nekada uspješni poljoprivrednici odustali od proizvodnje, a mnogi i propali. Uz lošu provedbu agrarne politike, naš nas hrvatski "uradi sam" odvodi sve dublje u propast, a tržište Europe gotovo nas i ne zamjećuje.

Stjepko Sudar

"Proizvođači, nije li tužno usporediti stanje od prije 20 godina kada je bilo puno više nas koji smo davali svinje u uslužni tov sa stanjem danas kada je sve manje nas i sve manje tova. Proizvođači, ne mislite li kao i ja da će zbog katastrofalnog stanja u svinjogojstvu svaka godina oduzeti kruh barem jednome od nas", pitao se Stjepko Sudar koji u ovo krizno vrijeme pohvaljuje firmu Merkur koja drži do svog kooperanta.

Najbolji se rezultati postižu pasminom Durok

"Intenzivno proizvodimo pasminu Durok koja se pokazala najboljom za uzgoj jer se postižu najbolji rezultati. U jednom boksu imamo oko dvadesetak grla", dodao je.

Pasmina je karakteristične smeđe boje čekinja, različitih nijansa, ravne, glatke i sjajne dlake. Čvrsta je i otporna zbog čega je sposobna izdržati skromne uvjete uzgoja. Dobro se tovi, daje dosta mesa prihvatljive kvalitete te dobro iskorištava stočnu hranu. Za jedinicu prirasta potroši oko 3,5 kg smjese koncentrata. O zdravlju pasmine skrbi veterinarska stanica Merkur. U skladu navedenog, Stjepkove svinje nemaju bolesti, urednih su papaka, a gotovu hranu dobiju iz firme Merkur kojom obavljaju hranidbu.

"Oko stotinjak dana je potrebno da postignemo željenu težinu bravca. Trenutno se dičimo s oko 230 - 250 komada", kazao je Stjepko koji hranidbu obavlja dva puta dnevno. Ujutro i navečer, uvijek u isto vrijeme.

Pet hektara pod suncokretom i pšenicom na bizovačkim površinama

Osim uslužnim tovom, Sudari se bave i proizvodnjom ratarskih kultura na pet hektara poljoprivredno-obradivih površina. Uzimajući u obzir potrebe domaćeg tržišta bave se proizvodnjom pšenice i suncokreta čije su potrebe za vodom znatne iako dobro podnosi sušu.

"Suncokret je najosjetljiviji na nedostatke vode u fazama od pojave butona, cvatnje, oplodnje i nalijevanja sjemena tako da u to vrijeme ne smije izostati navodnjavanje", poručio je Stjepko koji je korisnik poticaja bez kojih bi, kao i brojni drugi,gotovo jedva opstao.

Foto:animalsvoice.com


Povezane biljne vrste

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Agrarna politika Uslužni tov svinja Sudar Stjepko OPG Sudar Mirta Merkur Đuro Salaj Suncokret Žito Stočarstvo SVinjogojstvo Poticaji


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.