Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredna potpora
  • 06.10.2022. 14:45

Tovljači brojlera pitali ostaju li bez izvanredne potpore, evo što kaže APPRRR

Nas je 77 u grupi i 14 mi je potvrdilo da nije dobilo potporu, a ne znamo je li to sad sve isplaćeno ili će ipak biti nekad. Želimo znati na čemu smo, rekao nam je Slaven Šulovnjak.

Foto: Depositphotos/kharkan
  • 713
  • 109
  • 0

Zašto nismo primili potporu iz Programa izvanrednih mjera za prilagodbu proizvođačima u sektorima mliječnog govedarstva, svinjogojstva i peradarstva?, pitanje je koje je postavio Slaven Šulovnjak nakon što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je prošloga tjedna korisnicima isplaćeno 67,5 milijuna kuna

Prema objavljenom, riječ je o isplati koju je primilo više od 4.000 korisnika za ukupno više od 7.300.000 grla/kljunova.

Naime, pojasnio je, bavi se tovom brojlera i jedan je od 20 posto koperanata tvrtke Koka d.d. kojima nije isplaćena mjera, a ne mogu doći do informacije zašto je tako. 

"Nas je 77 u grupi i 14 mi je potvrdilo da nije dobilo, a ne znamo je li to sad sve isplaćeno ili će ipak biti nekad. Želimo znati na čemu smo", kaže ovaj proizvođač napominjući da to nisu neka ogromna sredstva jer je riječ o 50 lipa po kljunu što znači raspon od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno koliko je tko imao turnusa.

Međutim, u situaciji gdje je svima znatno povećana cijena proizvodnje, svaka je kuna dobrodošla.

Pita i što je s podmjerom 3.1. Potpora za proizvodnju mesa peradi.

Odluke uskoro na AGRONET-u 

Prema odgovoru kojeg smo dobili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, obradili su sve pristigle zahtjeve za potporu iz Programa izvanrednih mjera za prilagodbu proizvođačima u navedena tri sektora te su svim prihvatljivim korisnicima isplaćena sredstva prema broju kljunova i grla koja zadovoljavaju uvjete za dobivanje potpore.

"Svim će korisnicima, kako onima kojima su isplaćena sredstva, tako i onima koji nisu ostvarili pravo na potporu, biti objavljene odluke na AGRONETU-u o čemu će biti obavješteni putem mrežne stranice Agencije za plaćanja", napominju.

Također, kažu da po objavi odluka, u čijem će obrazloženju biti navedeni razlozi eventualnog odbijanja ili umanjenja, svi koji smatraju da su trebali ostvariti pravo na potporu ili smatraju da im pripada veći iznos potpore od dodijeljenog, mogu izraziti žalbu na objavljenu odluku sukladno Uputi o pravnom lijeku.

Tko su prihvatljivi korisnici?

Iz APPRRR-a pojašnjavaju da su sukladno Programu i Javnom pozivu za provedbu za potporu prihvatljivi isključivo oni korisnici koji su podnijeli potpun zahtjev za potporu u propisanom roku odnosno do 15. kolovoza 2022. godine i sudjeluju ili su sudjelovali u sljedećim aktivnostima:

  • kružno gospodarstvo (korisnici potpore iz tipa operacija 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnoja u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. s kojima su sklopljeni ugovori) ili
  • primjena ekološki i klimatski prihvatljivih metoda proizvodnje (korisnici kojima je odobrena potpora za 2021. godinu za Zeleno plaćanje ili iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. za: M10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene – Podmjera 10.1. Plaćanja obveza povezanih s poljoprivredom, okolišem i klimatskim promjenama (10.1.9. Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i 10.1.17. Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama), M11 Ekološki uzgoj – podmjera 11.1. Plaćanja za prijelaz na prakse i metode ekološkog uzgoja (oranice i trajni travnjaci) i Podmjera 11.2. Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja (oranice i trajni travnjaci), M13 Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima i M14 Dobrobit životinja- 14.1.1. Plaćanja za dobrobit životinja u govedarstvu, 14.1.2. Plaćanja za dobrobit životinja u svinjogojstvu i 14.1.3. Plaćanja za dobrobit životinja u peradarstvu).

Nadalje, vezano uz mjeru 3, navode da korisnici moraju spadati u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, biti upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Tako su za podmjeru 3.1. Potpora za proizvodnju mesa peradi prihvatljivi kljunovi peradi za proizvodnju mesa koji su isporučeni s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u registrirane ili odobrene objekte za klanje peradi u razdoblju od 1.3.2022. do 31.7.2022. godine.

Dok su za podmjeru 3.2. Potpora za proizvodnju konzumnih jaja prihvatljivi kljunovi kokoši nesilica koji su evidentirani u Upisniku farmi kokoši nesilica pri Ministarstvu poljoprivrede u razdoblju od 1.3.2022. do 31.7.2022. godine.


Tagovi

Izvanredne potpore Slaven Šulovnjak Tov brojlera APPRRR Isplata


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).