Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 18.10.2021. 16:30

Traje rasprava o dobrobiti životinja - što bi mogao donijeti novi zakon?

Europska komisija intenzivno radi na zakonu o dobrobiti životinja, a u sklopu strategije "Od polja do stola". Zanima ih što na ovu temu ima reći i poljoprivredna javnost.

Foto: Depositphotos/Kintop
  • 4.073
  • 266
  • 0

U sklopu strategije "Od polja do stola" Europska je komisija proteklog tjedna pokrenula šire javno savjetovanje o reviziji zakona o dobrobiti životinja. Ambicija je predstaviti zakonodavni prijedlog državama članicama i Europskom parlamentu u roku od dvije godine. 

On se prvenstveno odnosi na transport živih životinja u treće zemlje jer se smatra kako mnoge tijekom putovanja trpe glad, žeđ i vrlo loše uvjete zbog čega obolijevaju i ugibaju. Posljednji najveći takav slučaj zabilježen je proljetos. Tada je više od 2.000 goveda moralo biti usmrćeno nakon što su više od tri mjeseca plovili morem. Novim se prijedlogom želi odrediti u koje vrijeme se životinje mogu prevoziti, pod kojim uvjetima, a tražit će se i prisustvo veterinara koji će o njima skrbiti tijekom putovanja te postavljanje sigurnosti kamera kojima će se pratiti njihovo ponašanje. 

Druga točka je držanje stoke na farmama što se najviše tiče uzgoja u kavezima, ali i boksevima, a tu je temu pokrenula europska građanska inicijativa "Okončajmo doba kaveza". Osim toga, temelji se i na kvalitetnoj hranidbi, dobrom okruženju, zdravlju i općenito skrbi o životinjama. Ovaj se dio prijedloga odnosi i na zahtjev o označavanju proizvoda koji će EU potrošačima dati informacije o tome jesu li uvezeni artikli dobiveni od životinja koje nisu uzgojene u skladu sa pravilima kojih se moraju držati EU stočari. 

Tu je njihova dobrobit u trenutku klanja kao što je, primjerice, omamljivanje peradi tako što im se glave uranjaju u elektrificiranu kupelj, ali i omamljivanje svinja pomoću CO2, primjenu električnog štapa ograničiti samo na ophođenje govedima i slično.

Sve prijedloge detaljnije možete proučiti u dokumentu ispod teksta

Povodom pokretanja rasprave, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila kao je dobrobit životinja mjerilo civiliziranih društava te da se bez njezinog uzimanja u obzir ne bi mogla postići održiva proizvodnja hrane, zbog čega i jest stup ove strategije. Istaknula je kako građani EU brinu o životinjama i žele da Europska komisija više čini za njih te da im je zbog toga bitno njihovo mišljenje u vremenu kada razvijaju buduća europska pravila o njihovoj dobrobiti. 

"Također ćemo posebnu pozornost obratiti na to što na ovu temu imaju reći poljoprivrednici, dionici prehrambenog sektora, nevladine organizacije i javne institucije", poručila je. 

Javno savjetovanje trajat će do 21. siječnja 2022. godine, a u njegovu prvom dijelu do sada je objavljeno gotovo 1.000 komentara. Pristupiti mu možete putem ovoga linka, a komentar možete ostaviti i na hrvatskom jeziku. 


Dokumenti


Tagovi

Dobrobit životinja Javno savjetovanje Europska komisija Transport životinja Omamljivanje Klanje Uzgoj u kavezu Stella Kyriakides


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]