Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klanje na pašnjaku
  • 24.06.2020. 18:00

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Nijemci traže dozvolu za klanje na pašnjacima jer se ono smatra prihvatljivijim od klaonica. Ovakvim načinom su životinje izložene manjem stresu i radi toga se dobiva kvalitetnije meso.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 942
  • 173
  • 0

Sve strože standarde dobrobiti životinja najteže je ispuniti za masovno klanje. U isto vrijeme, ova aktivnost u njihovom uobičajenom prirodnom okruženju se smatra prihvatljivim rješenjem od strane tijela za zaštitu okoliša i dobrobiti životinja jer ih spašava od ogromnog stresa kojeg proživljavaju tijekom transporta, istovara u klaonicu i u samom objektu za klanje. 

Klanje na pašnjacima tradicija u Njemačkoj?

Klanje na pašnjacima već ima određenu tradiciju u Njemačkoj. Zato njihova vlada podržava bavarsku inicijativu za širenje takve prakse koju su do sada mogle provoditi samo tvrtke koje drže stoku i druge životinje na otvorenom, piše topagrar.

Skrivena kamera otkrila okrutno ponašanje prema ovcama pred klanje

"S inicijativom Saveznog vijeća za klanje na pašnjacima dajemo važan poticaj većoj zaštiti životinja i regionalnoj vrijednosti. Ovaj način usmrćivanja znači upoznavanje s okolinom i odsustvo prijevoza živih životinja.Također je i velik uspjeh za regionalni marketing", naglašava bavarski ministar okoliša Thorsten Glauber.

Traže proširenje pravne mogućnosti

Sada se traži od Savezne vlade da proširi pravne mogućnosti za klanje na pašnjacima na nacionalnoj razini, ali i uspostavi pravno sigurnim te usmjeri u zakonodavstvo EU-a. Uz to bi trebalo ostaviti mogućnost financiranja klaonica malih poljoprivrednih gospodarstava.

Klanje na pašnjacima trenutno je dopušteno samo u ograničenom obimu. Zbog europskih pravnih zahtjeva, životinje se moraju uvijek klati u za to predviđenom objektu. Trenutačno tumačenje prava EU omogućava klanje u blizini farme u pokretnim ili djelomično pokretnim klaonicama. 

Nova pravila kod klanja svinja, što predlaže Europska komisija?

Klanje u blizini farme bez korištenja ovih vrsta klaonica, trenutno je dopušteno samo poduzećima koja stoku cijelu godinu drže na otvorenom i to nakon odobrenja nadležnog veterinarskog ureda. Sada se trebaju stvoriti izuzeća za životinje koja su na ispaši samo sezonski.

Bolja kvaliteta mesa

Ministar Glauber naglasio je da bi se izbjegavanjem većeg stresa značajno poboljšala kvaliteta mesa, pa bi klanje na paši također bila prednost za potrošače

Ministarstvo za zaštitu okoliša trenutačno radi na smjernicama za klanje na pašnjacima kao i poticaje za stočare koji primjenjuju takav pristup.

Podsjećmo, njemačke vlasti vraćaju na snagu mjere karantene na zapadu te zemlje, u okrugu gradića Gütersloh u kojem živi oko 360.000 ljudi, nakon što se ondje pojavilo novo žarište koronavirusa. Naime, u tamošnjoj klaonici Tönnies je zaraženo više od 1.500 zaposlenika.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armin Laschet rekao je da će ondje "preventivne mjere" trajati do 30. lipnja. Ovo je prvi puta da su vraćene protuepidemijske restrikcije otkako ih je Njemačka ukinula u svibnju. Inače, ovu zemlju hvale zbog načina na koji su pristupili pandemiji i nosili se s njome, ali su ponovo zabrinuti zbog drugog vala. 


Tagovi

Njemačka Klanje na pašnjacima Dobrobit životinja Kvalitetnije meso Bavarska Dozvola Stres kod životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]