Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz stoke
  • 27.03.2020. 15:00

Traže od Vučković zabranu prijevoza živih životinja koji traje duže od 8 sati

Više od 40 članova Europskog parlamenta pridružilo se koaliciji nevladinih organizacija koje traže zabranu prijevoza životinja na duže relacije za vrijeme pandemije. Tvrde da granične kontrole uzrokuju kašnjenja koja utječu na dobrobit životinja što može utjecati i na zdravlje ljudi.

Foto: JumpStory
  • 852
  • 87
  • 0

Duga čekanja na granicama povećavaju stres kod životinja, ali i rizik od širenja zaraznih bolesti, ističu zastupnici u pismu upućenom Mariji Vučković, hrvatskoj ministrici koja trenutno predsjeda Vijećem poljoprivrede i ribarstva Europske unije.

U svom je pismu skupina od 40 zastupnika pozvala na obustavu prijevoza stoke između država članica na relacijama koje traju duže od 8 sati, kao i sav izvoz živih domaćih životinja kopnenim i morskim putem u zemlje koje nisu članice EU.

Ovce u transportu izlažu ekstremnim vrućinama - Rumunjska prkosi EU?

Stoka je uključena na popis prioritetne robe koja lako može prijeći granice takozvanim "zelenim trakama", a koji se nalazi u smjernicama za upravljanje granicama. Ove preporuke za države članice donijete su zbog zaštite zdravlja i osiguranja dostupnosti roba i osnovnih usluga tijekom epidemije koronavirusa.

Potrebe životinja moraju biti zadovoljene tijekom putovanja

Međutim, više od 35 nevladinih organizacija za dobrobit životinja kritiziralo je odluku o tome da se uzgoj stoke smatra ključnim sektorom, dodajući da smjernice zanemaruju ozbiljne probleme s kojima se životinje susreću kada je u pitanju njihovo zdravlje i dobrobit prilikom prijevoza između zemalja članica EU i drugih država.  

"Uredba EU o prometu zahtijeva da se životinje odmah prevoze na odredište i da njihove potrebe moraju biti zadovoljene tijekom putovanja", rekao je za euractiv Peter Stevens, glavni savjetnik za politiku nevladine udruge Suosjećanje za svjetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming).

Europsko udruženje poljoprirednika COPA-COGECA je u izvješću o utjecaju krize COVID-19 na poljoprivredni sektor, tražilo je da prijevoz živih životinja mora biti brže kontroliran na granicama, baš zbog njihove dobrobiti.

Smanjenje čekanja na granicama

U svom pismu, zastupnici u Europskom parlamentu također su pozvali na bržu komunikaciju između glavnih veterinarskih službi i nacionalnih kontaktnih točaka (NCP) u državama članicama kako bi se spriječilo da prijevoznici stoke čekaju u dugim redovima na graničnim prijelazima ili da im se odbije ulazak u određene države.

Europska komisija je izvijestila kako je u bliskoj komunikaciji s NCP-om i glavnim veterinarskim službenicima te u redovitim kontaktima s državama članicama u cilju osiguranja ispravnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta, uključujući i zdravlje životinja.

Preko 200 opisanih zoonoza prijeti zdravlju životinja, ali i ljudi

Vrlo je malo EU država uvelo ograničenja u prijevozu živih životinja, a čekanje na granicama zbog dodatnih provjera vozača, usporava promet. Države članice poduzele su mjere za ublažavanje tih problema izdvajanjem određenih traka za prijevoz životinja.

Neke države poput Hrvatske su odbile ulazak u zemlju prijevoznicima domaćih životinja. Prijavljeni su i redovi na granicama između Litve i Poljske dugi 40 km te kolona od 65 km na njemačkoj strani granice s Poljskom.


Tagovi

Zabrana prijevoza Prijevoz stoke Prijevoz živih životinja COVID-19 Čekanje na granicama Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.