Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 17.01.2021. 07:30

Trendovi u proizvodnji i primjeni robota za mužnju - što očekivati u budućnosti?  

Povećanje kapaciteta mužnje, smanje troškova radne snage, jednostavnije održavanja sustava, povećanje profita i u konačnici dobrobiti životinja neke su od glavnih smjernica razvoja robota budućnosti

Foto: Facebook/DeLaval
  • 451
  • 101
  • 0

Ako je suditi po nedavnom izvješću Fortune Business Insights, tržište robotiziranih sustava za mužnju će na farmama naprednih poljoprivrednih zemalja i ove godine rasti, tako da će se u narednih pet godina praktično udvostručiti. Procjene njihovih analitičara pokazuju kako će se tržište muznih robota s 1,25 milijardi američkih dolara u 2019. godine do kraja 2027. povećati na 2,94 milijarde, prenosi Dairy Global

S 44 posto udjela na globalnom tržištu, najprodavaniji su modeli muzilica u 2019. bili oni s više muznih boksova. Regionalno gledano, Europa je bila vodeće tržište zbog sve veće potražnje za mlijekom i mliječnim proizvodima, snažnog ukupnog ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju i visokih troškova rada na farmi, navodi Treena Hein i dodaje kako se značajan rast u primjeni robotiziranih mljekara može očekivati u Sjevernoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji, posebno SAD-u i Kini zbog rasta prosječne veličine stada i usvajanja tehnološke nadogradnje.

Ovakvi trendovi ne čude, jer ovi pouzdani strojevi unaprjeđuju ne samo mužnju kao takvu, već i dobrobit životinja, ali i ukupno poslovanje farme, olakšavajući tako život farmera, koji se istodobno može posvetiti drugim zadacima. 

DeLaval VMS V300 (Facebook DeLaval)

Povećanje kapaciteta mužnje 

I proizvođači ovih uređaja prate potrebe tržišta pa je u fokusu njihova razvoja posljednjih godina upravo povećanje kapaciteta robota odnosno sposobnosti mužnje većih stada 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Na to se svakako nadopunjuju i trendovi povećanja stupnjeva daljinskog upravljanja, kako za poljoprivrednike, tako i za tehničke timove u zastupstvima. 

Tako primjerice, muzni sustav DeLaval VMS V300, koji je na tržište izbačen 2018. godine, s "DeLaval InControl", pruža korisnicima više opcija u daljinskom upravljanju sustavom i tako skraćuje vrijeme koje timu može biti potrebno za rješavanje bilo kakvih problema, objašnjava Jason French, VMS Solution Manager u DeLavalu. Dodaje kako ovaj model ima izuzetno visoku razinu preciznosti povezivanja i ne zahtijeva "podučavanja" položaja vimena prilikom pokretanja odnosno uvođenja novih krava. Brže pričvršćivanje u odnosu na dosadašnje modele unaprijedili su i u novom Robomaxovom sustavu. Ovaj je pak trend na tragu smanjena potreba radne snage. 

Robomax osigurava i uštedu energije zahvaljujući električnim pogonima robotske ruke. Uz to, puno tiši rad tijekom mužnje povećat će životinji osjećaj udobnosti, objašnjava koordinator poslovnih odnosa Milkomax-a Christian Rousseau i dodaje kako su se u ovoj tvrtki posljednjih nekoliko godina u razvoju sustava usredotočili na smanjivanje troškove održavanja, što su i postigli, kaže, kombinacijom jednostavnijeg dizajna i veće pouzdanosti. 

Smanjenje stresa životinja

Kad je udobnost krava u pitanju, zanimljivo je rješenje dizajnirao BouMatic čiji je sustav Gemini jedini na tržištu koji obavlja mužnju s njene stražnje strane. "Ovaj patentirani dizajn omogućava kravi da ne vidi ruku robota, čime se smanjuje njihova tjeskoba u muznom boksu", objašnjava Aaron Oughton, voditelj proizvoda za životinjski okoliš i hlađenje BouMatic-a. 

Inženjeri i ovoga proizvođača su se usredotočili na uštedu troškova, dizajnirajući svoje sustave tako da se mogu u potpunosti nadograditi, što omogućuje poljoprivrednicima dodavanje novih funkcija umjesto zamjene cijelog sustava. 

Na dobrobit životinja s naglaskom na zdravlje krava, a posljedično i udobnost te veću kvalitetu i povećani protok mlijeka, cilja i DeLavalov sustav PureFlow za pripremu vimena prije mužnje toplom vodom i zrakom, te završnim tretiranjem preciznim sprejom nakon mužnje. 

U modelu Astronaut A5 kamera prati kretanje krave (Foto: Lely)


Lelyjevo rješenje I-flow olakšava ulazak i izlazak životinja u muzne boksove u kojima se one osjećaju udobnije. "Prostrani boks daje prostor za kretanje tijekom mužnje koje prati kamera i upravlja robotskom rukom", objašnjava Bellana Putz, voditeljica marketinga Lely-a. U njihovom modelu, Astronautu A5, muzna je ruka još brža i preciznija u praćenju svakog pokreta jednom kada se postavi na mjesto, što pridonosi smanjenju napetosti životinja. 

Toalet za krave osvojio zlatnu medalju kao najbolja inovacija u stočarstvu

I u dizajnima te vrste muzilica budućnosti može se očekivati nastavak unaprjeđivanja udobnosti i dobrobiti krava, kako u stajama s držanjem na vezu tako i u onima sa slobodnim držanjem. Rad opreme postat će još tiši, a čistoća muzne stanice i štala će se povećati, najavljuju proizvođači. 

Profitabilnost stada

Razvoj robota za mužnju fokusirat će se i na profit poljoprivrednika, uz kontinuirana poboljšanja dizajna kako bi se smanjili troškovi održavanja, kao i operativni. Energetski učinkovitije tehnologije, kaže Christian Rousseau, omogućit će niže troškove rada budući da su ugrađene u buduće generacije ovih strojeva.

Nadalje, može se očekivati da buduće robotske muzilice pruže više informacija i prilagodbi, uz veću podršku poljoprivrednicima da podatke koriste za poboljšanje zdravlja i profitabilnosti stada. Lely, na primjer, planira poboljšati i proširiti mjerenja koja će dati dragocjene podatke, ali je stvorio i poseban odjel nazvan Podrška upravljanju farmama (Farm Management Support) koji će pomagati kupcima u uvođenju željenih promjena i postizanju daljnjeg napretka. 

Robomax osigurava i uštedu energije i manje troškove održavanja (Foto: Facebook Milkomax)


Kako raste postotak mliječnih farmi koje primjenjuju robote tako raste i edukacija njihovih zaposlenika, pa se proizvođači shodno tome usmjeravaju na pomaganje kupcima u pružanju obuke kao i znanja iz vlastita iskustva kroz savjetodavne usluge. Tako je DeLaval već počeo uvoditi svoje zaposlenike u tvrtke koje servisiraju ovu vrstu farmi, kao što su tvrtke za hranu za životinje, serviseri i veterinari.

"Na farmi se prikuplja velika količina podataka, a mi moramo pokazati kako ih vlasnici mogu primijeniti u svoju korist", kažu iz DeLavala i najavljuju nastavak inovacija u tehnologiji upravljanja stadom jer je zamjetan kontinuirani trend robotizacije u obiteljskim farmama, kao i izgradnje novih takvih staja na velikim farmama koje nadopunjuju njihov trenutni rad.  

"Znamo da je to ključno za naše klijente kako bi bili uspješni u ispunjavanju svojih ciljeva na farmi. Ova tehnologija dragocjena je za farme i sa 70 ili 7.000 krava", zaključuju.


Tagovi

Mužnja Mliječne farme Držanje krava Štale


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]