Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žaštita kulena
  • 08.05.2014. 17:00

Troškovi – glavna prepreka do zaštite kulena!

Uslijed visokih troškova samo je sedam proizvođača slavonskog kulena zatražilo njegovu zaštitu na razini EU

  • 141
  • 17
  • 0

Hrvatska je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU od Europske komisije dobila jednogodišnji rok u kojemu mora sve proizvode zaštićene nacionalnom oznakom registrirati i prema pravilima EU, ili će cijeli postupak morati iznova ponoviti, što traži ne samo vremena nego i gomilu novca. U skladu s tim, a budući da je slavonski kulen dobio nacionalni certifikat, sredinom mjeseca ožujka Ministarstvo poljoprivrede RH uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla za slavonski kulen ili kulin, na razini cijele Europske unije.

Po provedbi odgovarajuće procedure, ukoliko se zadovolje svi kriteriji, oznaka će se u propisanom roku registrirati i upisati u Door bazu. Time će registrirani naziv proizvoda na području cijele Europske unije postati zaštićen od zloporabe koja bi mogla dovesti potrošača u zabludu glede podrijetla te narušavanja ugleda proizvoda.

Samo sedam proizvođača zatražilo zaštitu kulena

Prema navodima sa Glasa Slavonije, u postupku predlaganja zaštite sudjelovala su 92 proizvođača Udruge Slavonski domaći kulen-kulin. Tako su od 31 legalnog proizvođača samo njih sedmorica zatražila zaštitu kulena. Neki proizvođači kažu kako bez problema mogu prodati sav kulen koji proizvedu i da im nije potrebna zaštita. Zadovoljni su sa prodajom na tržištu Lijepe naše, a i smatraju da još nemaju uvjete za prodaju izvan Hrvatske.

Po nekoliko tisuća kuna treba izdvojiti za kontrole iz Zagreba

Sa plasmanom nemaju problema, a zbog činjenice da su za dobivanje certifikata zaštite kulena na europskoj razini nužna dodatna ulaganja u prerađivačke kapacitete mnogi si ne mogu priuštiti te troškove. Zaštićeni proizvodi podložniji su i češćim kontrolama za koje bi proizvođači iz džepa morali izdvojiti i po nekoliko tisuća kuna, pa su tako visoki troškovi glavni razlog zbog kojih se proizvođači ne upuštaju u proceduru oko zaštite.

Tajnik Udruge Slavonski domaći kulen-kulin, Andrija Matić, za Glas Slavonije je izjavio kako je za rekonstrukciju postojećih prerađivačkih kapaciteta potrebno najmanje 200.000 kuna, dok izgradnja novih stoji i do pola milijuna kuna, iako “ovom će zaštitom svi nelegalni proizvođači biti eliminirani s tržišta jer će svaki kulen imati markicu koja će potrošaču garantirati kvalitetu, ali i plaćene pristojbe poput PDV-a", navodi gdin. Matić. U cijeloj toj situaciji, olakotna okolnost je što proizvođači mogu računati na pomoć Osječko-baranjske županije u financiranju troškova ispunjavanja uvjeta za zaštitu kulena, pa su stoga neki od njih još uvijek u nedoumici da li ga zaštititi ili ne, jer će na europske potpore moći računati samo proizvođači sa certifikatom.


Tagovi

Zaštita kulena Slavonski kulin Certifikat Andrija Matić Europska komisija Nacionalna oznaka Zemljopisno podrijetlo


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić