Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 10.08.2022. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Tuzlanski farmeri definirali zahtjeve - šta će tražiti od Vlade TK?

Nestašica će "pokazati zube" najviše u martu i aprilu naredne godine. Definiran iznos interventne pomoći.

Foto: Poljoprivrednici TK
  • 360
  • 109
  • 0

Farmeri s područja Tuzlanskog kantona održali su danas sastanak u Privrednoj komori TK, a na kojem su razgovarali o stanju usjeva pogođenih sušom te definirali zahtjeve prema kantonalnoj vladi. Među ostalim, traže i sastanak s premijerom TK, Irfanom Halilagićem. Prinosi kukuruza koji predstavlja osnovu u ishrani muznih grla, konstatovano je, upolovit će ove godine te je vrlo izvjestan nedostatak stočne hrane na proljeće. Tamo gdje ima zelene mase, nema klipa, istakli su proizvođači.

Magistar agroekonomije, Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla, pojašnjava da će energetska vrijednost silaže biti prepolovljena. Velike su štete u usjevima prave i divlje svinje, najviše na kukuruzu. Farmeri su zaključili da će nestašica "pokazati zube" najviše u martu i aprilu naredne godine. S tim u vezi, od Vlade TK traže da interventno djeluje.

"Donijeli smo zaključak da bi trebalo poraditi na jesenjoj sjetvi, prije svega ozimih kultura koje se mogu u rano proljeće silirati i staviti u proces ishrane, poput tritikale, ozimog graška i drugih kultura, kabastih krmiva. Napravili smo kalkulaciju, za osnovu smo uzeli muzno grlo, i taj iznos bi trebao biti 500 KM po grlu",  pojasnio je Selimović.

Zatvorene tri farme

Ova pomoć, kako je navedeno, trebala bi biti obračunata i isplaćena do kraja septembra ove godine kako bi farmeri mogli popraviti količine i strukturu obroka za muzna grla.

Na neke parcele kombajni neće ni ulaziti

"Proizvodnja mlijeka pada iz godine u godinu. Od premijera ćemo tražiti da nas za ovu godinu oslobode plaćanja naknada za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta, jer je stanje haotično. Očekujemo razumijevanje Vlade, prije svih premijera i ministra, jer mi samo želimo očuvati broj grla, na sastanku smo čuli da su na Dubravama nedavno zatvorene tri farme, jer nisu mogli opstati uslijed suše i nedostatka hrane", istakao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja mljekara TK.

On je dodao da je trenutna cijena silaže 0,18 KM/kg plus PDV. Računica je u tom slučaju, kaže, jasna - isplativije je prodati grlo nego ga hraniti. Prema trenutnom stanju, po dunumu se očekuje najviše 2 tone prinosa silaže, a u neke parcele kombajni nemaju računice ni ulaziti.

U liniji otkupa mlijeka je, napominje Selimović, 1.300 farmi na području ovog kantona, pa je samim tim to "najveće preduzeće" koje u svom lancu zapošljava pet do šest hiljada ljudi i stvara 30 miliona litara mlijeka čija je vrijednost značajna. Upravo će te podatke žele iznijeti premijeru.

Odstrjel divlje svinje

Kada je riječ o divljim svinjama od Federalnog ministarstva poljoprivrede će biti zatraženo da se proglasi štetočinom i da se odstrjel može vršiti tokom čitave godine.

Divlje svinje uništavaju usjeve kukuruza

"4. septembra se pušta lov na divlju svinju, ali je ograničen lovnim normativima, prema kojima se može odstrijeliti samo određen broj", kaže Selimović.

Divljač se počela spuštati i u sela. Farmeri kažu da je zabilježeno i nekoliko napada na građane. Ukoliko se ne proglasi štetočinom, zaprijetili su da će zabraniti prolazak lovcima kroz parcele.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Farmeri Tuzlanski kanton Interventna pomoć Kombajn Kukuruz Suad Selimović Eldin Glibanović Vlada TK


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]