Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Živalj
  • 21.01.2016. 07:20

U istim uvjetima - različiti poticaji za koze?

"Godišnje za poticaj dobijemo nekih 20-ak tisuća kuna i to nam je sve. Ali mi za naušnicu svakoj kozi moramo platiti 10 kuna. Također moramo platiti i dodatnih 20 kuna za svaku naušnicu ako ju koza izgubi. Uz to za svakog jarića koje ostavimo za napredak moramo platiti 35 kuna, pa onda čemu taj poticaj?", pitaju Ana i Ivica Živalj

  • 7.558
  • 274
  • 1

Ivica i Ana Živalj iz Obrovca Sinjskog, vlasnici OPG Živalj, poznati su po uzgoju koza, proizvodnji jarića, kozjeg mlijeka i sira. Dakako, postali su poznatiji nakon što je jarac iz njihova stada u natjecateljskoj kolekciji pasmine hrvatska šarena koza na županijskoj stočnoj izložbi na sinjskom hipodromu nedavno osvojio prvu nagradu na svekoliku radost obitelji.

Inače, Živalji se godinama bave kozama i ovcama te imaju svoju farmu. Rekoše kako će OPG uskoro prebaciti na svog sina kako bi se i oni malo odmorili, oslobodili lutanja ne samo kroz labirint papirologije o možebitnim poticajnim mjerama, nego i svih mogućih umreženih problema u poljoprivredi odnosno stočarstvu (kozarstvu), kao i izdavanja za ispašu, naušnice na kozjim ušima, manje se nervirati uslijed zakonskih propisa i pravilnika u toj djelatnosti.

Na izložbi u Sinju

Netko dobije i 110 kuna po kozi

"Nezadovoljni smo i zato što se redovito ne isplaćuju poticaji. Primjerice, u veljači 2015. godine isplaćen nam je prvi dio poticaja. Sredstva su nam došla na kućnu adresu, a prethodno nismo dobili nikakvo rješenje. Zatim nam je tek u lipnju iste godine isplaćen drugi dio poticaja. Reagirali smo, nazivali smo i mjerodavne institucije u Zagrebu, pišući im i šaljući dopise na adrese, ali je sve bilo uzaludno. Nemamo pojma o tome što znače ta dopunska sredstva, odnosno novac koji se dodjeljuje OPG-ovima za poticanje uzgoja koza.

I to nas jako muči, no ako su nastale greške, pitamo zašto na ime poticaja nismo dobili sredstva kao i drugi stočari, netko čak i do 110 kuna po kozi, gotovo trostruko više nego moja koza. A na terenu se svi dobro poznajemo, svi o svima znamo sve. Povjereni smo jedni drugima, međusobno razgovaramo, primjerice i o tome tko na sebi ima zemlju i ostale nekretnine, a tko to nema, koliko tko ima ovaca i koza, janjaca i kozlića u toru, na farmi. Od nas kozara u Obrovcu Sinjskom, samo jedan čoban ima kraški pašnjak na planini Kamešnici, dok ostali kozari imaju zemlju, samo ona nije za ispašu blaga, koza", jada se Ana Živalj iz OPG-a Živalj.

Zakoni se ne primjenjuju jednako na sve

Njezin suprug Ivica također svjedoči kako su im mjerodavni došli za legalizaciju štale u Obrovcu Sinjskom nadajući se kako će im poslije toga doći kune za koze. Tvrde kako im iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, javljaju da je zahtjev jedinstven za sve OPG-ove te da su ga i oni trebali popuniti i dostaviti.

Koze OPG Živalj

"Rekli su nam kako su poticaji upitni za svaki OPG ako nema bar 50% gospodarenja nad zemljištem. Pitali su nas jesmo li sve potpisali, a mi smo im odgovorili kako smo to učinili. Ujedno smo im rekli kako ništa nismo dobili od Ministarstva poljoprivrede pa nismo mogli ni sve potpisati kao ostali kozari u Cetinskom kraju. Najveći je problem u tome što se zakoni ne primjenjuju jednako za svaki OPG koji se bavi uzgojem koza i jarića. Pitali smo zašto primjerice naša koza ima samo 46 kuna poticaja, a iz stada nekih vlasnika po 110 kuna po grlu iako ih čuvamo na istom području. To što neki vlasnik stada prima 110 kuna po kozi, toliko nam i ne smeta, koliko nam smeta što je naš OPG Živalj zakinut za 64 kune po grlu. Zar naše koze nisu isto vrijedne kao i one iz drugih ovdašnjih stada?", pita Ivica Živalj.

Naime, Živalji govore kako ih također boli kada im mjerodavni ne želi ili ne znaju točno odgovoriti na njihove upite kada ih nešto pitaju, te kada traže objašnjenja za svoja zakonom stečena prava.

"Neki nam vele: Hajdete tamo, onamo, njoj, njemu. I svuda je isto, nigdje ne možemo dobiti pravi odgovor. A od nečega moramo živjeti, zato moramo nešto i raditi. Mi radimo, ali na takav način se ne može dalje. Nije nam jasno tko stvara, piše te zakone, i na koji način se interpretiraju i kako se primjenjuju u stočarstvu odnosno u kozarstvu? Pa znaju li u Ministarstvu poljoprivrede što je koza, kao se čuva i triče za njom i na temperaturi minus 15 stupnjeva Celzijevih, te po kiši, snijegu; kada zapuše jaka bura, napadaju vukovi i kolju poskoci u kamenjaru Kamešnice.

Jednostavno, kako ih uzdržavati u dalmatinskom kršu, te širiti stado. Uz to kako osigurati tolike količine vode za veće stado koza i jarića za vrijeme dugotrajne suše; zašto kupiti vodu i dopremiti ju u cisternama kada vlasnici OPG-a nemaju novca, te zašto nabaviti stočnu hranu? To je krvav posao, a da nije tako, u seoskim štalama bi bilo više koza i jarića, mladih čobana", objašnjavaju Ivica i Ana Živalj.

Gdje su poticaji?

Ističu kako im poseban problem predstavlja birokratizirana administracija koja od njih, tvrde, zahtjeva pisana izviješća te pozivanja na određene članke u zakonu i pravilniku - o tome koliko su primili poticajnih sredstava, u što su ih potrošili, pitajući što će im sve to? Napominju kako nikada nisu dobili odgovor na ono što su pitali i tražili, iako su o svemu pravodobno izvijestili mjerodavne u Ministarstvu poljoprivrede.

"Upozoravali smo ih kako nam poticajna sredstva nisu isplaćena ni ona još za 2012/2013., a najviše bismo voljeli da se poticaji i ne daju. Eto, mi godišnje dobijemo nekih 20-ak tisuća kuna i to nam je sve. Ali mi za svaku kozu moramo platiti 10 kuna za naušnicu, uz to i 20 kuna ako koza izgubi tu naušnicu, dok za svakog jarića koje ostavimo za napredak moramo platiti 35 kuna, pa onda čemu taj poticaj? Za protekle dvije godine oni su nam zadali toliko muke da smo ostali goli, bosi, a više ne možemo ni fizički opstati", tvrdi Ana Živalj, zaključujući:

"Mužu sam govorila da traži prijevremenu mirovinu, ali Ivica nije htio. Želio je još raditi, uzgajati janjce i čuvati koze, a sada je obolio. Uzvraćao mi je kako nije bolestan kada sam mu govorila da zatraži vojnu mirovinu. Od svojih prava nećemo odustati."


Povezane stočne vrste

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Živalj Koze Poticaji Kozarstvo Sredstvo Hrvatska šarena koza