Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruvno
  • 22.08.2018. 09:00

U polupustom ličkom selu samohrana majka bavi se intenzivnom poljoprivredom - i ne odustaje

U današnje vrijeme kada život od poljoprivrede postaje sve teži, informacija da u ličkim brdima, na samoj granici Like i Dalmacije jedna mlada žena, samohrana majka, sama kroz poljoprivredne poslove osigurava egzistenciju za sebe i četvero djece, zavrjeđuje pozornost šire javnosti.

Foto: Miroslav Mašić
  • 25.539
  • 3.139
  • 4

U današnje vrijeme kada život od poljoprivrede postaje sve teži, kada se sve više mladih okreće lakšim poslovima i odlaze u svijet trbuhom za kruhom, informacija da u Ličkim brdima, na samoj granici Like i Dalmacije jedna mlada žena, samohrana majka, sama kroz poljoprivredne poslove osigurava egzistenciju za sebe i četvero djece, zavrjeđuje pozornost šire javnosti.

Temeljem te informacije krećemo put sela Bruvna u općini Gračac gdje je Milena Sovilj - Plećaš nakon višegodišnjeg života daleko od rodnog kraja, u polupustom ličkom selu pronašla svoj mir i posao koji je ispunjava.

Milena s kćerima

Na pola puta između Udbine i Gračaca, skrećemo lijevo gdje nas krivudavi put kroz šumu vodi u Bruvno, selo koje je nekada imalo i preko tisuću stanovnika, a prema zadnjem popisu ostalo ih je oko 90 i to uglavnom treće životne dobi. Kraj asfalta i početak makadamskog puta vodi nas do zaseoka Plećaši gdje je Milenino kućanstvo. Proteklih godina u braku s Nikolom Plećašem dobila je 4 kćerke, ali suprug joj umire i Milena ostaje sama voditi brigu o svojoj djeci.

Tridesetak krava ljeti na ispaši

U Mileninom dvorištu nas dočekuju tri psa koja čuvaju gospodarstvo, a ta činjenica i ne čudi kad se svakih par dana u šumi koja se već spaja s kućama pojavljuju divlje svinje i zvijeri.

"Dobro nam došli", srdačno nas dočekuje Milena u svom domaćinstvu i odmah nas vodi na svoj ograđeni pašnjak gdje nam pokazuje tridesetak krava na ispaši. "Vidite, svaki dan ih pustim i one tu u ljetnim mjesecima ovdje pasu. Sad dok je ljeto ne sagonim ih u štalu već su stalno ovdje na otvorenom. Susjed mi je ovdje ostavio cisternu pa im na taj način osiguravam vodu“, priča nam Milena dok kćerkica Jovana odlazi po telad da bi ih zatvorila u štalu prije mraka.

"Imam ovdje par susjeda koje mi ponekad pomognu u ljetnim mjesecima da pokupim i pokosim sijeno,ali najviše toga svega odrađujem sama. Proteklih godina je bila suša pa sam nešto sijena morala i kupiti“, prepričava nam Milena teškoće života na selu samohrane majke četvero djece koja se mora samostalno izboriti da djeci koliko toliko osigura bolju budućnost.

Dvije Milenine kćerke idu u školu pa ih svakodnevno do Gračaca vozi kombi. "Evo sad će škola, i stvarno puno toga je potrebno. Imala sam jednog bika kojeg sam prodala, ali vjerujte mi najmanje pola novaca je otišlo djeci za školu", govori nam Milena te se žali da djeca ovdje nemaju društva za igru. Mileni Plećaš je poljoprivreda jedino zanimanje i na taj način ostvaruje sve prihode za sebe i svoju djecu,a kaže nam kako mora pokušati kupiti i novi traktor,pošto joj je stari kojeg ona najviše vozi dotrajao i više ne zadovoljava potrebe.

Većina novca od prodaje bika otišla na školske potrepštine

"Pogledajte ovu kuću. Toliko sam toga već uložila i još nekoliko soba moram sređivati, ali to će morati sačekati neka bolja vremena. Najprije moram kupiti traktor i još nešto mehanizacije jer od toga živimo ja i moja djeca i to mi je prioritet, a kuća i sve ostalo će morati sačekati“, govori nam Milena dok nam pokazuje i cjepač za drva koji je kupila, a vodi nas i do balirke za sijeno, kose i grabalja s kojima obrađuje velike površine zemlje za stoku.

Milena planira i proširenje proizvodnje

Selo Bruvno je još jedno od sela gdje se priroda polako sjedinjuje sa ljudima, gdje nestaju granice izmedju kuća i divljine između domaćih i divljih životinja. Život u selu održavaju uglavnom ljudi treće životne dobi, a mladih je sve manje. U Bruvnu se na svakom koraku osjeti da život polako zamire, ali obitelj Milene Sovilj ovdje vidi svoju budućnost i planira dodatno proširenje poljoprivredne proizvodnje u narednom periodu.

Milena Sovilj je jedna od rijetkih kod koje je ljubav za zavičajem bila jača od svega, te koja svoju budućnost vidi u vrletima Bruvna na samoj granici Like i Dalmacije. Za Bruvno je vezivala i budućnost četvero svoje maloljetne djece, a ima i brojne planove za proširenje poljoprivredne proizvodnje, uređenja kuće, ali i za osiguravanje ljepšeg života svojoj djeci koja već sada polako uče i stječu vještine u gotovo svim poljoprivrednim poslovima.


Tagovi

Milena Sovilj-Plećaš Bruvno Krave


Autor

Miroslav Mašić

Više [+]

Iza sebe ima desetogodišnje novinarsko iskustvo u medijima u zemlji i regiji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]