Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma koza
  • 04.01.2021. 07:30

U Rusiji će graditi farmu za 20.000 koza - najveću takvu u zemlji

Farma na kojoj će se uzgajati 20.000 koza bit će namijenjena proizvodnji mlijeka. Ulaganja su procijenjena na 4,5 milijardi rubalja

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 421
  • 59
  • 0

U Rusiji se planira izgradnja najveće farma koza i to u u okrugu Pichaevsky u Tambovskoj oblasti. Mliječno stado imat će ukupno 20.000 životinja, a vlasnik farme tvrtka Burton, prenosi agroxxi.

"Obujam ulaganja u projekt procjenjuje se na 4,5 milijardi rubalja (oko 50 milijuna eura, op.a.)", rekla je Olga Kamneva, voditeljica odjela za regionalni razvoj Tambovske oblasti. Pretpostavlja se da će ovo poduzeće u toj zemlji postati najveće za proizvodnju kozjeg mlijeka, a otvorit će se oko 200 radnih mjesta.

Prema Ministarstvu poljoprivrede oblasti Tambov, ondje postoji nekoliko malih farmi čija stoka ne prelazi 350 do 400 koza, a većina ih je stvorena zahvaljujući državnoj potpori.

Rusiji nije potrebno europsko mlijeko - sve su bliže samodostatnosti?

Njihovi proizvodi u obliku svježeg mlijeka, svježeg sira i drugih vrsta sireva uglavnom se prodaju na poljoprivrednim tržištima u regiji ili na maloprodajnim mjestima pod vlastitim robnim markama.

EU proizvede 2,5 milijuna tona kozjeg mlijeka

Prema podacima Eurostata, 2019. godine u Europskoj uniji je proizvedeno 2,5 milijuna tona kozjeg mlijeka. Države koje ga najviše proizvode su Španjolska, Grčka i Rumunjska.

Prosječna cijena za ovce i koze diljem EU 2019. godine je bila niža za 3% u odnosu na 2018., dok je pad od 7,5% zabilježen u odnosu na 2015. godinu.

Više od 65% svjetske populacije konzumira kozje mlijeko, piše healthline. Ono je bogato proteinima i kalcijem, a za razliku od kravljeg lakše je za probavu i sadrži manje laktoze.

Podsjetimo i na uzgajivača koza iz Francuske, Pascala Hugera koji je automatizirao svoju farmu kako bi imao više vremena za bolju brigu o životinjama. On se brine za stado od 400 koza sanske pasmine, a mlijeko prodaje proizvođačima sireva.


Tagovi

Rusija Farma Uzgoj koza Kozje mlijeko Koze


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]