Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće tržište mlijeka
  • 03.03.2016. 13:25

Udruženi mljekari kod Romića traže hitne mjere!

Na sastanku s Romićem: traži se žurna isplata potpora i pomoći mljekarima te hitno uređenje tržišnih odnosa!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 3.187
  • 526
  • 0

Predstavnici proizvođačkih organizacija i udruga proizvođača mlijeka sjeli su napokon za stol s novim ministrom poljoprivrede Davorom Romićem kako bi zajedno identificirali probleme u sektoru proizvodnje mlijeka te došli do zajedničkih prijedloga i rješenja.

Domaći mljekari, kao i oni u cijeloj EU opterećeni su posljedicama ukidanja kvota mlijeka, gubitkom kineskog tržišta i obustavom trgovinskih odnosa s Ruskom Federacijom. Posljedica tih poremećaja na globalnom tržištu dovela je do hiperprodukcije mlijeka na unutarnjem tržištu, što je rezultiralo drastičnim smanjenjem otkupnih cijena sirovog mlijeka koja nije dovoljna mljekarima za pokrivanje troškova proizvodnje.

Teška i gotovo neizdrživa kriza na tržištu mlijeka ovih je dana dosegla vrhunac snižavanjem otkupne cijene, što će dodatno smanjiti broj obiteljskih gospodarstava, uzgojnih i proizvodnih životinja te količine mlijeka proizvedene u domaćim štalama.

Isplata poticaja ovisi o Državnom proračunu

Proizvođači su upoznati sa smjernicama agrarne politike Vlade, ali i dinamikom donošenja Državnog proračuna o čemu, između ostaloga, ovisi i trenutak isplate drugog dijela poticaja za proteklu 2015. Godinu.

Svi su se složili kako je potrebno urediti domaće tržište mllijeka uvođenjem kodeksa ponašanja koji bi definirao prava i dužnosti proizvođača i prerađivača mlijeka, ali i trgovačkih lanaca jer bi se tako spriječile nepoštene trgovačke prakse koje posljedično uzrokuju neodrživu mliječnu proizvodnju za primarne proizvođače. Ministarstvo se obvezalo kako će s Ministarstvom gospodarstva poraditi na prijedlogu modela koji bi mogli regulirati ovaj segment trgovine.

Iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život upućen je dopis javnosti s pozivom na uzbunu, a od proizvođačkih organizacija u sektoru mlijeka i većeg broja udruga proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda zatražen je sastanak s ministrom poljoprivrede.

Europska unija prepoznala je proizvođačke organizacije kao najpovoljniji način udruživanja poljoprivrednih proizvođača koji udruženi imaju veću pregovaračku moć i konkurentniji su u borbi na zajedničkom tržištu, navodi Ministarstvo poljoprivrede u svom priopćenju. Ministar Romić naglasio je kako će se tražiti zakonodavni okvir koji bi proizvođačkim organizacijama dao potrebna prava kako bi im se osigurali jednaki uvjeti kakve imaju proizvođačke organizacije u Europskoj uniji.

Romić prihvatio pravednije kriterije bodovanja zemljišta

Mljekari su ukazali i na probleme nedostatka poljoprivrednog zemljišta te izrazili nezadovoljstvo dodjelom poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države stočarima bez javnog poziva. Romić je potvrdio kako će se pri izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu voditi računa o pravednijim kriterijima bodovanja kako bi zemljište bilo dodijeljeno onima kojima je najpotrebnije.

Na sastanku je dogovoreno da će stručne službe Ministarstva sve poduzete korake komunicirati prema proizvođačima kako bi i oni u svakom trenutku mogli dati svoje sugestije. Nakon proizvođača, ministar će se sastati i s prerađivačima mlijeka, ali i predstavnicima sektora trgovine prije nego li sve tri strane okupi na zajedničkom sastanku s ciljem sustavnog rješavanja problema domaćeg tržišta mlijeka.

Hitne mjere za ublažavanje krize

Tijekom dvaju sastanaka s ministrom i njegovim timom, uz sudjelovanje predstavnika ostalih proizvođača, Proizvođačka organizacija UPOCentar-Simentalac i Proizvođačka organizacija Drava-Sava predstavile su hitne mjere za ublažavanje krize (spas sektora), a onda i za trajnije uređenje tržišta mlijekom i mliječnim proizvodima u Hrvatskoj.

Te su mjere i dio programa Udruge Život koji bi trebao sustavno i trajno riješiti nagomilane probleme u mliječnom sektoru koji se već godinama talože i osiromašuju zajednicu.

Prioritetna isplata potpora

Od Vlade RH se traži žurna i prioritetna isplata izravnih potpora (svih kategorija) proizvođačima mlijeka odmah po prihvaćanju državnog proračuna te žurna isplata pomoći mliječnom sektoru odobrene iz EU i povećana sredstvima iz državnog proračuna. Traži se i žurna odluka Vlade RH o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka proizvođačima mlijeka i jasna i transparentna provedba ugovornih odnosa na tržištu mlijeka RH propisana od Ministarstva poljoprivrede na osnovu obveza prema EU Uredbi 1308/2013.

"Pokrenuti aktivnosti inspekcijskog nadzora s težištem na kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda na policama trgovina i o tome redovno izvještavati javnost, uvesti Pravila o deklariranju proizvoda na policama koja jasno upućuju na sadržaj i kvalitetu proizvoda, ali i njegovo podrijetlo, provjeriti proces izdavanja znaka Mlijeko s hrvatskih farmi: Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka nije se mijenjao od 2000.", upućuju na hitnu akciju iz Udruge Život.

Izraditi Kodeks dobre trgovačke prakse

"Dodatno predlažemo ovom prilikom; da mljekare koje imaju problema sa viškom uskladištenih proizvoda temeljem Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda (1308/2013) zatraže pomoć države kroz mjeru potpore privatnom skladištenju (odjeljak 3 Uredbe) i da za vrijednost te pomoći proporcionalno održe cijenu mlijeka kod proizvođača. Ovo bi omogućilo da se iskaže dobra volja u solidarnom rješavanju problema između prerađivača i proizvođača", ističu.

Tijekom sastanka istaknuta je potreba isplate zaostalih, a Zakonom utvrđenih, potpora iz 2012.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Ministar Davor Romić Vlada Državni proračun Mljekari Proizvođači Prerađivači Sastanak Zaključak Dinamika


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)