Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Slavonski svinjogojac
  • 03.10.2018. 07:30

Udruživanje je jedini put oporavka sela, slavonski svinjogojci to prepoznali i povukli pola milijuna eura!

Želja je članova PZ Slavonski svinjogojac kroz proizvođačku organizaciju osigurati planiranu proizvodnju i prilagoditi je potražnji, posebno u pogledu kvalitete i količine; koncentrirati ponudu i stavljati na tržište vlastite proizvode, optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja, stabilizirati proizvođačke cijene. U tome će im pomoći i 500.000 eura dobivenih iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: PIXSELL/Dubravka Petrić; Pixabay/Hans Braxmeier
  • 3.875
  • 419
  • 0

Glavni cilj Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac je stvoriti dodanu vrijednost primarnom proizvodu s misijom udruživanja proizvođača u sektoru svinjogojstva u Hrvatskoj kako bi na tržište plasirali svoje proizvode, kaže upravitelj te proizvođačke organizacije, osnovane proljetos u Vinkovcima, Dario Periškić (44) iz Vinkovaca, inače magistar financija, koji se i sam bavi svinjogojstvom u Poljoprivrednoj zadruzi kapaciteta 200 krmača s pripadajućim tovom.

"Vizija onoga što smo željeli postići osnivanjem Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac sa sjedištem u Vrpolju, u koji se zasad udružilo nas 40-tak članova iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije s proizvodnjom od 25.000 svinja godišnje, je svakom restoranu ili hotelu u Hrvatskoj te na svaku policu u maloprodaji dostaviti meso proizvedeno od hrvatskih svinja, uzgojenih na hrvatskim farmama“, kaže ovaj svinjogojac.

Kroz Program ruralnog razvoja do 500.000 eura

Želja je članova kroz proizvođačku organizaciju osigurati planiranu proizvodnju i prilagoditi potražnji, posebice u pogledu kvalitete i količine; koncentrirati ponudu i stavljati na tržište vlastite proizvode, optimizirati troškove proizvodnje i povrat ulaganja, stabilizirati proizvođačke cijene.

Periškić napominje kako je Ministarstvo poljoprivrede priznalo proizvođačku organizaciju, podnesen je zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za Mjeru 9 Programa ruralnog razvoja te im je osigurano 500.000 eura bespovratnih sredstava u sljedećih 5 godina (svake godine po 100.000 eura).

Brendirano meso PZ Slavonskog svinjogojca napokon će se naći na policama trgovina 

"S Agencijom smo potpisali Ugovor o financiranju tipa operacije 9.1.1. u iznosu maksimalne potpore od 3.779.650,00 kuna temeljem odobrenog poslovnog plana u trajanju od pet godina te smo, između ostalog, krenuli u izradu branda svježeg mesa koji će se naći na policama trgovačkih lanaca diljem Hrvatske“, kaže.

Dodaje kako su sredstva od države početni kapital koji će omogućiti da se vrlo brzo brendirano meso PZ Slavonskog svinjogojca nađe na policama trgovina. Za početak bi to bilo svježe svinjsko meso te trajni i polutrajni proizvod ali bi se s vremenom asortiman proizvoda širio. U planu je i gradnja vlastite klaonice i pakirnice. "Mislim da smo na dobrom putu. Nije ovo ništa novo što već ne postoji u svijetu“, poručuje Dario Periškić.

Prema riječima pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića, osnivanjem Proizvođačke organizacije PZ Slavonski svinjogojac, županijske vlasti nastoje potaknuti oporavak svinjogojske proizvodnje na slavonskom selu. Ovoga puta uz pomoć sredstava EU koja se nalaze na raspolaganju i, kako kaže Matić, bilo bi neodgovorno ne iskoristiti sve mogućnosti koje se iz EU fondova pružaju domaćim svinjogojcima, i ne samo njima, kako bi hrvatska poljoprivredna i stočarska proizvodnja stale na vlastite noge.

Ideja zajedništva jedini put oporavka slavonskog sela 

"Za ozbiljan posao pojedinačno, naši proizvođači su premaleni. Kada danas pogledate, ne postoji proizvođač koji, primjerice, može sam napuniti kamion prasaca, a slična je stvar i u drugim područjima u poljoprivredi i zato domaćih proizvoda gotovo pa i nema na policama trgovina. Jedini put je zajedništvo i to i pokušavamo. Zajedno smo jači u svakom pogledu, i u proizvodnji i kada treba štiti vlastite interese i čini mi se da je konačno sazrela ta ideja zajedništva koje jedino može biti put oporavka slavonskog sela“, zaključuje Andrija Matić.

Udruženi svinjogojci zajedno raspolažu s oko 300 hektara poljoprivrednog zemljište i 25.000 grla svinja, a plan je daljnje širenje organizacije.


Tagovi

Proizvođačka organizacija PZ Slavonski svinjogojac Ruralni razvoj Mjera 9 Dario Periškić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]