Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana kaveza
  • 01.07.2021. 12:10

Ukida se kavezni uzgoj životinja u EU - slijede posebne mjere potpore

Europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca poručuje da se ne smije zaboraviti složenost ulaganja i napora koji stoje iza ovih prijedloga. Upozoravaju i na dvostruke standarde na robu iz uvoza.

Foto: Depositphotos/Pixinooo
  • 417
  • 22
  • 0

Do 2023. godine Europska komisija donijet će zakonodavni prijedlog o zabrani kaveza za brojne životinja iz uzgoja. Prijedlog će biti dio aktualne revizije zakonodavstva o dobrobiti životinja u okviru strategije "od polja do stola" (F2F), jučerašnji je odgovor ovog izvršnog tijela Europske unije na građansku inicijativu "End the Cage Age" (Okončajmo upotrebu kaveza) koju podupire više od milijun građana EU. 

Ukidanje će se izvršiti postupno, a samo zakonodavstvo trebalo bi stupiti na snagu 2027. 

Ova je građanska inicijativa rezultat zahtjeva za prelazak na etičnije i održivije poljoprivredne sustave, uključujući reviziju postojećih pravila EU-a o dobrobiti životinja. Kako se ističe u priopćenju, odgovor na taj društveni zahtjev važan je prioritet Komisije i u skladu je s njezinim obvezama iz strategije F2F i europskog zelenog plana.

Na koje se životinje odnosi?

Iako se na sve životinje iz uzgoja primjenjuje važeće zakonodavstvo o njihovoj zaštiti, pravilima o stavljanju u kaveze obuhvaćene su samo kokoši nesilice, tovni pilići, krmače i telad. U budućnosti će se odnositi za sve životinje navedene u Inicijativi, posebno na one koje su već obuhvaćene zakonodavstvom, kao što su kokoši nesilice, krmače i telad, ali i kuniće, mlade kokoši, roditeljska jata lakih i teških pasmina peradi, prepelice, patke i guske. Za te je životinje Komisija od EFSA-e već zatražila dopunu postojećih znanstvenih dokaza kako bi se utvrdili uvjeti potrebni za zabranu kaveza.

U okviru svoje strategije F2F Komisija se već obvezala da će predložiti reviziju zakonodavstva o dobrobiti životinja, uključujući zakonodavstvo o prijevozu i uzgoju, koje je trenutačno u postupku provjere prikladnosti, čiji se završetak planira do ljeta 2022.

Posebne mjere potpore

Kako bi se omogućio uravnotežen i gospodarski održiv prelazak na ovu vrstu uzgoja, Komisija će tražiti posebne mjere potpore u ključnim povezanim područjima politika, kao što su trgovina, istraživanje i inovacije. Konkretno, novom zajedničkom poljoprivrednom politikom osigurat će se financijska potpora i poticaji, kao što je novi instrument za programe za ekologiju, kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da svoje objekte prilagode novim standardima za uzgoj životinja. 

Osim toga, ističu, države članice mogu se koristiti sredstvima iz Fonda za pravednu tranziciju i Mehanizma za oporavak i otpornost kako bi poljoprivrednicima pružile potporu za prilagodbu sustavima bez kaveza.

Sljedeći koraci

Budući da će zbog prestanka upotrebe kaveza biti potrebne promjene postojećih poljoprivrednih sustava, Komisija će u procjeni učinka koja će biti provedena do kraja 2022. razmotriti socioekonomske i ekološke posljedice mjera koje će se poduzeti te koristi za dobrobit životinja. U tom će se kontekstu najkasnije do početka 2022. održati javno savjetovanje. 

"Održivi prehrambeni sustav ne može postojati bez visokih standarda za dobrobit životinja. Ovom se građanskom inicijativom samo potvrđuje da se odgovara na društveni zahtjev za etičniju i održiviju poljoprivredu", izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski

Dvostruki standardi za robu iz uvoza?

U Europskom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca pozdravili su odluku kada je riječ o tržištu unutar Unije, ali još jednom upozorili na nedostatak jamstva o dobrobiti životinja za proizvode koji dolaze iz uvoza. 

Ističu i kako se svaki prijedlog mora temeljiti na znanstvenim dokazima te da se poljoprivredna zajednica mora u potpunosti konzultirati u javnom savjetovanju. "Potpuna procjena utjecaja mora se izvršiti prije bilo kakve obveze za postupnim ukidanjem kaveza. Također, ne smijemo zaboraviti složenost ulaganja i napora koji stoje iza ovih prijedloga", upozoravaju pozdravljajući prijelazne i popratne mjere kako su predložene od strane Komisije, kao što je podrška u okviru ZPP-a, politika promocije poljoprivrednih proizvoda, informativne kampanje i obuka te mogućnost označavanja dobrobiti životinja u EU. 

Skeptični su prema proizvodima iz uvoza. Naime, prema postojećem zakonodavstvu EU-a postoji samo nekoliko životinjskih vrsta i proizvoda koji su podložni posebnim uvjetima dobrobiti pri uvozu. "U usporedbi s ostatkom prijedloga, nekoliko je slabih točaka u području vanjske trgovine, kao što je nametanje "nekih pravila" od strane zemlje izvoznice te moguća europska oznaka o dobrobiti životinja. I prema uvozu trebamo biti zahtjevni, kao što smo prema svojem tržištu jer će dvostruki standard samo povećavati taj sraz", zaključuju u priopćenju. 


Tagovi

Zabrana kaveza Građanska inicijativa Potpora poljoprivrednicima Europska komisija End the Cage Age Copa Cogeca Dobrobit životinja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.