Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivica Bosak
  • 31.01.2022. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Uložio u farmu dva milijuna kuna, sagradio i siranu, a sada ostao bez državne zemlje

Bez zemlje nema stoke i jedino što mogu učiniti je poslati ju na klanje kako bih od dobivenog novca pokušao zatvoriti kredit za farmu izgrađenu mjerom 4.1.1. po natječaju iz 2017., kaže Ivica Bosak iz Čađavice.

Foto: Goran Gazdek
  • 8.660
  • 1.641
  • 2

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivice Bosaka iz Čađavice uzgaja 48 muznih krava i svakodnevno proizvede 800 litara mlijeka. Uz tu osnovnu djelatnost bavi se i tovom junadi te proizvodnjom ratarskih kultura. Suvremenu farmu, vrijednu dva milijuna kuna otvorili su 2020. godine, a ove godine bi ju mogli zatvoriti jer su na natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta dobili tek 6,95 hektara što je nedostatno za proizvodnju dovoljne količine stočne hrane. Ivica Bosak pribojava se najcrnjeg scenarija - kraha posla u koji je uložio svo znanje, iskustvo i ušteđevinu.

"Računajući i očev OPG dnevno za Dukat proizvedemo 1.100 do 1200 litara mlijeka. Iz projekata i vlastitih sredstava sagradili smo i mini siranu, dobili sve dozvole i ove je godine trebala početi raditi. Ali ništa od toga neće biti jer bez zemlje nema stoke. Jedino što mogu učiniti je poslati ju na klanje i od dobivenog novca pokušati zatvoriti kredit za farmu izgrađenu mjerom 4.1.1. po natječaju iz 2017. godine“, objašnjava.

U vrijeme otvaranja natječaja u upisniku je imao 15 hektara zemlje, a broj uvjetnih grla na OPG-u nije bio zadovoljen omjerom potrebnog zemljišta za hranidbu stoke. Spadao je u kategoriju mladih poljoprivrednika (do 41 godine starosti) koji plaća doprinose po osnovi poljoprivrede i smatrao je da ne bi trebalo biti problema oko dobivanja zemlje na natječaju za 25 godina zakupa.

"Otac i ja nismo dobili ništa, dali su nam pjeskovitu zemlju i bagremik. Država potiče stočarstvo, ali u našoj općini kao da to nije bitno. Ratari se hvale da su dobili zemljišni maksimum od 75 hektara iako u svom vlasništvu imaju 80 i više hektara zemlje. Oni zemlju daju strinama, mamama, kumovima, općinskim vijećnicima, trgovačkim obrtima i nekim izmišljenim fiktivnim firmama koje se uopće nisu mogle natjecati“, srdit je Bosak.

Pisao Ministarstvu, obratio se i odvjetniku 

Kad se počeo interesirati zašto je to tako, rečeno mu je da je "namiren zemljom", odnosno da prema kriterijima ima dovoljno zemlje što znači, pretpostavlja naš sugovornik, da nisu uzeli u obzir stanje stoke u nekadašnjoj HPA pa su mu, temeljem toga, oduzeli i postojeći zakup.

"Uz to, površine koje sam imao u privatnom zakupu prodane su lokalnom poljoprivredniku koji je ponudio enormno visoki iznos za kupnju, a oni su ga meni ubrojili u stanje zemljišta kojim raspolažem za potrebe vlastitog OPG-a. Ostalim stočarima nije u obzir uziman zakup od privatnih osoba“, tvrdi Ivica.

Pomislio je da je sve to neka zabuna, da nemaju iste papire pa je tražio dodatna obrazloženja, a kada ih nije dobio pismom se obratio Ministarstvu poljoprivrede detaljno opisujući svoj slučaj i jednom odvjetničkom uredu.

"Odredbom članka 28. Zakona o zakona o zemljištu propisano je da odluka kojom se odlučuje o vlasničkim i drugim stvarnim pravima na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske nije pravni akt. Ministarstvo ne rješava prigovore, ali ih uzima u obzir kod izdavanja suglasnosti“, odgovorili su mu iz Ministarstva.

Govoreći o njegovom slučaju na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što su nezadovoljni poljoprivrednici najavili da će pravdu istjerati pravnim putem, a  protiv odgovornih podnijeti kaznene prijave, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević kazao je da je Povjerenstvo Ivici Bosaku dodijelilo 6,95 hektara kao dosadašnjem posjedniku. "Priloženom dokumentacijom nije dokazao domicilnost, a uz osobnu iskaznicu nije priložio uvjerenje o prebivalištu što se u natječajnoj dokumentaciji tražilo“, pojasnio je Rončević.

Bosak ističe da je dokumentima dokazao sve što se tražilo i da, imajući iskustva s prikupljanjem papira za projekte, ništa nije želio prepustiti slučaju. Priznaje da je u više navrata imao poteškoća u komunikaciji i suradnji s općinskim vodstvom pa ovakvo postupanje smatra osvetom. Međutim, odgovor iz Ministarstva budi nadu da će natječaj na kraju ipak biti poništen jer je pun nepravdi i nepoštenja, a vrlo vjerojatno i kriminala.

"Oni tvrde da imaju informaciju kako će natječaj proći na Ministarstvu, što mi naprosto zvuči nevjerojatno je tko bi im sa sigurnošću unaprijed mogao dati takva jamstva? Općina je napravila najveći propust što nam na uvid nije dala tablice bodovanja i zapisnik s otvaranja ponuda, niti ih je objavila na službenim web stranicama. Sada kad im tražimo na uvid kažu da ih nemaju, da su ih poslali u Ministarstvo“, govori Ivica.

Zadovoljio za pijesak i bagremik, ne i za atraktivne čestice?

Naš sugovornik posebno ističe situaciju oko osobne iskaznice, odnosno službene potvrde prebivališta dužeg od tri godine, zbog koje mu je, među ostalim, ponuda odbijena. Smatra da takvi birokratski razlozi ne bi smjeli biti presudni u odlučivanju jer u selima svi, pa i članovi povjerenstva, jako dobro znaju tko gdje i koliko dugo živi i radi, što je uostalom vidljivo i iz drugih dostavljenih dokumenata.

Poljoprivrednici na nogama: Traže poništenje natječaja za državno zemljište i najavljuju tužbe

O tome je, podsjeća, u natruhama govorila i ministrica Marija Vučković ustvrdivši kako administrativni nedostatci ne bi trebali presuđivati. "Da je sve samo farsa i da u povjerenstvu nisu dosljedni najbolje govore podaci da su nekim ljudima prošle ponude iako nisu imali tu potvrdu, a najveći apsurd je što sam ipak dobio nešto zemlje“, čudi se Bosak i pita: Kako to da sam uvjete natječaja zadovoljio za bagremik i pijesak, a ne za atraktivne čestice za koje sam se također natjecao?


Tagovi

Ivica Bosak OPG Ivica Bosak Uzgoj muznih krava Tov junadi Državna zemlja


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]