Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Gligora
  • 15.08.2014. 08:35

Unatoč kvaliteti sira - problem je naplata!

Paški sir Ivana Gligore nagrađen je zlatnom medaljom za najbolji ovčji sir. Na 116 godina starom natjecanju za najbolji sir u engleskom Nantwichu, pobjedu je odnio pred 4285 prijavljenih sireva.

Foto: gligora.com
  • 385
  • 54
  • 0

Paški sir Ivana Gligore nagrađen je zlatnom medaljom za najbolji ovčji sir. Na 116 godina starom natjecanju za najbolji sir u engleskom Nantwichu, pobjedu je odnio pred 4.285 prijavljenih sireva. Iako ova poznata kolanjska obitelj osvaja medalje i nagrade na natjecanjima u posljednjih 13 godina, posebno je priznanje okruniti se titulom najboljeg sira na svjetskom natjecanju među mnogobrojnim španjolskim, talijanskim ili švicarskim sirevima. Pobjednike su birali suci, njih čak 190, a među njima i poznati britanski i talijanski kuhari.

Slavne osobe kušale Gligora sir

Obitelj Gligora nedavno je dobila i zahvalnicu od britanskog dvora nakon što je engleska kraljica na dvoru kušala sir, a ona je samo jedna u nizu slavnih osoba koje su čule i poželjele kušati ovaj sir: Snoop Dogg koji je nakon nastupa na Zrću došao po sir u Kolan, Vladimir Putin, Bill Gates, a obitelj Gligora s ponosom ističe da je u njihovu siru u Zadru uživao i papa Ivan Pavao II.

Jedna od najmodernijih sirana u Hrvatskoj

Onaj tko se odluči na kupnju kupit će kvalitetan sir. "On nije tako skup zato što želimo ekstra dobit nego zbog visokih troškova proizvodnje. Riječ je o mlijeku autohtonih ovaca i proizvodnja je sezonskog karaktera."

Sirana Gligora sa proizvodnjom je počela skromno prije dvadesetak godina, a prije dvije godine su uz pomoć novca iz SAPARD-a, europskog pretpristupnog programa, sagradili jednu od najmodernijih sirana u Hrvatskoj. Investicija je bila vrijedna 4 milijuna eura, nepovratna sredstva pokrivaju 40 % , a ostatak je kreditiran i ostaje za isplatiti. Sirana je modernizirana i obuhvaća proizvodni dio, zrionicu, ured i kušaonicu sira. Godišnja proizvodnja iznosi od 200 do 400 tona sira, od čega 60 tona ovog zlatom nagrađenog Paškog sira. Ostatak proizvodnje sireva radi se od mlijeka skupljenog od oko 200 kućanstava iz Dalmatinske zagore i Ravnih kotara.

Paški sir u budućnosti svjetski ekskluzivni brand?

Da ni u proizvodnji ovako vrhunskih sireva nije sve bajno, dokazuje činjenica da čak i obitelj Gligora ima velikih problema u naplati, posebice od strane velikih domaćih trgovačkih lanaca. U budućnosti planiraju otvoriti vlastite trgovine u gradovima na moru, s čime će preuzeti prodaju u svoje ruke. Cilj im nije masovna proizvodnja, već ciljaju na ekskluzivni karakter. Žele da paški sir bude svjetski brend prepoznat u cijelom svijetu, za kojeg ljudima neće biti žao izdvojiti više novca.

Foto: gligora.com


Tagovi

Paški sir Ivan Gligora SAPARD Sirana Gligora Dalmatinska Zagora Ravni kotari Ovčji sir

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]