Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 18.02.2022. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Uskoro natječaj za male klaonice, financirat će se kroz mjeru 4

Zbog nedostatka malih klaonica primjerenih potrebama malih proizvođača ovaca i koza, ponovno je razmotren prijedlog za povećanje dozvoljenih kapaciteta na 30 uvjetnih grla tjedno, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Goran Gazdek
  • 1.010
  • 156
  • 0

U pripremi je natječaj za male klaonice koji bi se financirao kroz Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja s intenzitetom potpore 50 posto, a koji će biti objavljen do 1. travnja, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Naime, jučer je održan sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza na kojemu se razgoavaralo o Pravilniku koji se odnosi na mjere prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla, poznatiji kao Pravilnik o fleksibilnosti, kao i novi Pravilnik o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu te mjere za unapređenje sektora ovčarstva i kozarstva, s naglaskom na natječaj za izgradnju malih klaonica u sklopu Programa ruralnog razvoja. 

Kako pojašnjavaju, postojeći nacionalni Pravilnik o mjerama prilagodbe propisa o hrani životinjskog podrijetla iz 2015. godine je na razini Europske unije ocijenjen kao jedan od najprilagođenijih malim proizvođačima. Međutim, prema mišljenju domaćih proizvođača ne pokriva u potpunosti stvarne potrebe proizvođača, posebice na vrhuncu sezone klanja po pitanju dozvoljenih kapaciteta klanja, koji trenutno iznose 20 uvjetnih grla tjedno.

"Zbog nedostatka malih klaonica primjerenih potrebama malih proizvođača ovaca i koza u pojedinim područjima države ponovno je razmotren prijedlog proizvođača za povećanje dozvoljenih kapaciteta na 30 uvjetnih grla tjedno, a očekuje se da će prijedlog izmjena biti upućen u elektronsko savjetovanje do kraja veljače", navode dalje otkrivajući da u Hrvatskoj trenutno posluje ukupno 101 klaonica papkara i kopitara od kojih su njih 37 odobrene kao fleksibilne klaonice.

Dosad je za sektor ovčarske i kozarske industrije u sklopu te mjere kroz 62 projekta odobrena vrijednost potpore u iznosu od 42 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Male klaonice Uzgajivači ovaca i koza Natječaj Mjera 4


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]