Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 15.04.2020. 15:00

Usmrtili 27.000 peradi misleći da imaju ptičju gripu

Farma je zatvorena na licu mjesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslani u laboratorij. Odmah je eutanizirano 27.000 patki zbog sumnje na ptičju gripu, a par sati kasnije stigao je i nalaz.

Foto: Depositphotos/quangpraha1981@gmail.com
  • 1.599
  • 151
  • 0

Sumnja na ptičju gripu na farmi patki u mjestu Békés u Mađarskoj uzrokovale su veliki gubitak peradi. Kasnijim rezultatima istraživanja koje je proveo Nacionalni ured za sigurnost hrane (NEBIH) utvrđeno je da životinje ipak nisu bile zaražene.

Farma je zatvorena na licu mjesta nakon obavljene inspekcije, a uzeti uzorci su poslani u laboratorij. Odmah je i eutanizirano 27.000 patki zbog sumnje na ptičju gripu.

Potvrđen još jedan slučaj ptičje gripe u Njemačkoj

Kako piše agroinform, nakon nekoliko sati stigli su nalazi laboratorijskog ispitivanja u kojima stoji da su rezultati negativni. S obzirom da nije riječ o ptičjoj gripi, nisu provedene druge mjere poput uspostave zaštitnih i nadzornih zona kao i uvođenje ograničenja u tom mjestu. Peradar kojemu je bez razloga eutanizirana perad će dobiti naknadu štete.

Do sada trebalo eutanizirati oko 953.000 peradi

Iz Nacionalnog ureda poručuli su da se na osnovi trenutnih laboratorijskih rezultata virus ptičje gripe pojavio na gotovo 70 mađarskih farmi. Do sada je trebalo biti eutanizirano oko 953.000 životinja uključujući i one koje ljudi uzgajaju u svojim dvorištima.

Ptičja gripa na granici? Znate li preventivne mjere u slučaju da se pojavi u Hrvatskoj?

NEBIH naglašava da će tamošnje vlasti i dalje djelovati strogo kod svih sumnjivih slučajeva kako bi se spriječilo širenje bolesti. Važnim smatraju da svi peradari osiguraju zatvaranje gospodarstva u ograđeni prostor, da se poštuju svi minimalni epidemiološki uvjeti koje je propisala veterinarska služba te da se perad drži u zatvorenom.

Ptičja gripa se širi Mađarskom

Krajem ožujka virus ptičje gripe identificiran je na farmi patki u okrugu Bács-Kiskun gdje je eutanizirano oko 35.000 tih životinja. Nekoliko dana kasnije virus se pojavio na dvije farme u okrugu Csongrád, a gotovo 140.000 životinja ubijeno je na farmi u blizini Csengelea, dok je 54.000 usmrćeno u selu Jileš.


Tagovi

Ptičja gripa Mađarska Farma patki Eutanazija Mađarske farme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]