Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 21.12.2022. 15:00
  • Mađarska

Usmrtit će više od 25.000 purana zbog ptičje gripe

Porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane bili su simptomi zbog kojih je mađarski stočar posumnjao na virus smrtonosan za ptice

Foto: Depositphotos/mikeshots
  • 611
  • 67
  • 0

Nakon farme gusaka, kada je u studenom usmrćeno njih 1.250, u Mađarskoj je potvrđena prisutnost virusa visokopatogene influence ptica u životinja na farmi pura u Hajdu-biharskoj županiji, a na kojoj je više od 25.000 jedinki.  

Simptomi kao što su porast smrtnosti, depresija životinja i smanjenje potrošnje vode i hrane, u jatu od 25.812 ptica smještenoj u naselju Nádudvar, skrenuli su pozornost stočara na moguću pojavu ptičje gripe. Nakon ispitivanja, laboratorij Nacionalnog ureda za sigurnost hrane (Nébih) potvrdio je prisutnost podtipa virusa H5N1 u jatu.

Nakon toga započelo je usmrćivanje svih životinja, a oko farme je određena zaštitna zona u radijusu od 3 km te zona promatranja u radijusu od 10 km.

U nekontaminiranim područjima županija Bač-Kiškun i Čongrad-čanadskoj i dalje su na snazi ​​ranije uvedena ograničenja i obvezne pretrage. Osim toga, prije transporta peradi u cijeloj zemlji je obvezno napraviti testiranje. 

Od danas na području cijele RH obavezno držanje peradi u zatvorenim nastambama

Nébihov laboratorij također je otkrio prisutnost virusa u uzorcima izmeta divljih ptica prikupljenih u Debrecenu. Kako pišu na svojim stranicama, rezultati opravdavaju odluku da su držanje jata u zatvorenom prostoru i striktno pridržavanje propisa o prevenciji epidemije izuzetno važni, jer samo oni mogu smanjiti rizik da perad dođe u kontakt sa zaraženim divljim pticama.


Tagovi

Ptičja gripa Farma purana Mađarska Simtpomi Usmrćeni purani Bolest peradi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]