Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana svinja
  • 02.10.2022. 07:30

Utjecaj hranidbe krmača na prašenje: Manje kalcija, više vlakana - zašto?

Zašto je važan sadržaj kalcija i vlakana u hrani? Koliko hrana ima uticaj na prašenje, mliječnost krmača i prasce?

Foto: Depositphoto/yongkiet
  • 110
  • 15
  • 0

Greške u ishrani krmača, mogu imati fatalne posljedice za prasad, posebno u trenutku samoga prašenja, objasnio je dr Franz Lappa za Agrarheute.

Izbor i kvalitet hraniva djeluje na krmače, a onda i prasad. Problemi započinju sporim prašenjem, većim brojem mrtvorođenih, a nastavljaju se nedovoljnom količinom mlijeka i završavaju većim gubitcima i prelakom mladunčadi u trenutku odbijanja.

Višak kalcija smanjuje mliječnost

Kada hrana za suprasne krmače sadrži previše kalcija to dovodi do smanjenog oslobađanja paratireoidnog hormona iz paratireoidne (doštitne) žlijezde. To smanjuje mobilnost kalcija u fazi prašenja i smanjuje se proizvodnja mlijeka.

Sam proces je spor. Prasci izlaze sporo, a posteljica se izbacuju sa zakašnjenjem od nekoliko sati ili dana. To dovodi do razvoja bakterija i raspadanja u maternici. Pokreću se upalni procesi, koji ometaju oslobađanje prolaktina iz hipofize. Protok mlijeka tada se zaustavlja ili presuši.

Kalcij utiče i na kasniju težinu (Foto: Depositphoto/budabar)

Obezbijediti dovoljno sirovih vlakana u hrani

Drugi važan aspekt je snabdijevanje krmača sirovim vlaknima. Pored njihovog udjela u obroku, važnu ulogu igra i udio onih koja se mogu fermentisati pomoću bakterija. Hrana kao što je pulpa šećerne repe, sojine ljuske, zobene mekinje ili lucerka imaju visok sadržaj rastvorljivih vlakana, što značajno ubrzava prolaz kroz digestivni trakt i tako sprečava zatvor kod krmače.

Vlakna sprečavaju nakupljanje endotoksina u crijevima koji se stvaraju zbog sporijeg prolaza hrane u crijevima, što na kraju dovodi do nedostatka hranjivih materija u plodu u završnoj fazi i to kroz upalne reakcije i poremećenu funkciju crijeva. Ova pojava je poznata kao sindrom metaboličkog stresa, a jedini način da se izbjegne je hrana bogata vlaknima, posebno prije prašenja.


Tagovi

Ishrana krmača Prasci Mliječnost krmača Sindrom metaboličkog stresa Oslobađanje prolaktina Prašenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.