Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne krave
  • 08.06.2022. 12:00

Utjecaj prijelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka

Idealan prijelazni period kod mliječnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje trebaju imati umjerenu tjelesnu kondiciju, oteliti jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadržati dobar apetit

Foto: Depositphotos/alessandroguerr
  • 487
  • 66
  • 0

Konferencija "ONE Ideas" je i ove godine okupila vodeće znanstvenike i kreatore promjena u znanosti, održivosti i pronalaženju rješenja u poljoprivredi, a organizirala ju je američka tvrtka Alltech. Raspravljalo se o raznim temama stočarske proizvodnje i srodnih djelatnosti.

Značaj prijelaznog perioda

O utjecaju prijelaznog razdoblja laktacije na proizvodnju mlijeka i profitabilnost govorio je dr. Eduardo Ribeiro sa Sveučilišta Guelph u Kanadi. Istaknuo je značaj ovog perioda kod mliječnih krava i važnost ranog dijagnosticiranja kliničkih bolesti.

Pozivajući se na znanstvene publikacije i istraživanja, navodi da je neophodno razlikovati dobar i loš prijelazni period jer od toga ovisi uspjeh naredne laktacije.

Idealan prijelazni period kod mliječnih krava traje 40 do 50 dana, a životinje trebaju imati umjerenu tjelesnu kondiciju, oteliti jedno tele bez komplikacija i bilo kakvih poteškoća i zadržati dobar apetit. Sve to doprinosi dobrom zdravlju što omogućava maksimalno iskorištenje proizvodnog potencijala.

Povećanje postporođajnih problema dovodi do smanjenja performansi u kasnijoj laktaciji. Često se javljaju kliničke bolesti kao što su: zadržavanje placente, metritis, mastitis, šepavost, problemi s probavnim i dišnim sustavima.

Idealan prijelazni period traje 40 do 50 dana (Foto: Depositphotos/ dutchscenery)

Najvažnije su preventivne mjere

Dr. Ribeiro navodi da je riječ o univerzalnom problemu koji utječe na ukupnu proizvodnju mlijeka, jer liječena grla neće imati iste performanse kao zdrava, uz povećanje troškova njihovog držanja i liječenja te kraći period proizvodnje.

"Iako možemo dijagnosticirati te probleme i izliječiti krave, ostat će dugoročne posljedice, a mi nemamo učinkovit način da ih otklonimo. Najbolji način da se riješi ovaj problem je prevencija i sprječavanje pojave bolesti", ističe dr. Ribeiro.

U cilju prevencije možemo djelovati genetskom selekcijom životinja koje su otpornije, ulaganjem u infrastrukturu, hranidbom, praćenjem tjelesne kondicije.

Krave u prijelazni period trebaju ući u optimalnoj kondiciji, ne bi trebale biti mršave ili debele i ne smiju imati velike gubitke kada je u pitanju ova karakteristika. Što su veći gubici to su veći problemi i pojava kliničkih bolesti, a krave postaju problematične sa smanjenom proizvodnjom mlijeka, problemima plodnosti i gravidnosti.

Utjecaj minerala u tragovima

Stoga ih treba opskrbiti mineralnim tvarima koje u malim količinama sudjeluju u hrani, ali imaju veliki utjecaj na brojne fiziološke procese u organizmu. Od mikroelemenata najznačajniji su: selen, kobalt, bakar, mangan i cink.

Često se kao suplementi dodaju njihove soli, a nedostatak je što stupaju u reakcije u probavnom traktu i tako se smanjuje njihova resorpcija u organizmu. Zbog toga se preporučuje upotreba kelata, organskih minerala u tragovima, koji imaju veću bioraspoloživost za apsorpciju.

Razgradnja soli minerala u tragovima može povećati njihovu toksičnost na mikrobe u digestivnom traktu.

Zbog toga je u suradnji s Alltech-om izvršeno testiranje potpune zamjene anorganskih soli s organskim spojevima koja sadrže mikroelemente za životinje prije i poslije teljenja. U istraživanju su uočene razlike kod dvije grupe promatranih životinja, njihove hranidbe i primjene Bioplex proizvoda i seleniziranog kvasca Sel-Plex.

Preporučuje se upotreba kelata (Foto: Depositphotos/budabar)

Istraživanje je pokazalo da se upotrebom organskih soli povećava unos suhe tvari, ali se skraćuje vrijeme preživanja po kilogramu suhe tvari u grupi s organskim dodacima što govori u prilog bolje iskorištenosti hraniva. Bolji unos i iskorištenost se mogu vidjeti kod steonih krava prije i nakon telenja. Koncentracija NEFA seruma bila je niža za organsku grupu u odnosu na neorgansku. Opao je udio negativne energetske bilance sa 61 posto u neorganskoj grupi na 44 posto u organskoj grupi.

"Kada uzmemo u obzir sve metaboličke probleme, poput ketoze i hiperkalcemije, a promatramo udio krava koje su imale višestruke probleme, možemo uočiti smanjenje od 34,5 posto do 20 posto", rekao je dr. Ribeiro. Primijećeno je i smanjenje šepavosti, a nema razlika u drugim bolestima kao što su zadržavanje posteljice, metritis, mastitis, probavni problemi, ketoza. To se više odnosi na energetsku bilancu krave povezane s razlikama u unosu suhe tvari i reguliranje metaboličkih procesa.

Zaključak je da ove procese nije lako popraviti, ali ih je jednostavno prevenirati zamjenom neorganskih s organskim mineralima u tragovima uz poboljšan unos suhe tvari tijekom tranzicijskog perioda. Smanjena je šepavost i metabolički problemi, ali nisu poboljšane performanse.


Tagovi

Alltech ONE Ideas Mliječne krave Laktacija Eduardo Ribeiro Prijelazno razdoblje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]