Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 20.11.2021. 11:00

Uvezli smo manje mlijeka i mliječnih proizvoda nego izvezli - za gotovo duplo veću vrijednost

Razlog tome, pojašnjavaju u UIO BiH je ta što je iz naše zemlje izvzeneo  najviše mlijeka i pavlake koji su nekoncentrirani i bez dodatnih šećera ili drugih sladila, dok se, pri uvozu, najveća vrijednost odnosi na sireve i skutu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 293
  • 59
  • 0

U našu je zemlju za deset mjeseci uvezeno 43,7 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda vrijednosti nešto više od 140 miliona maraka, dok je izvezeno 66,7 miliona kilograma istih proizvoda u vrijednosti od oko 77,5 miliona KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, pišu nezavisne

Dakle, količina izvezene robe je veća od uvezene, ali su vrijednosti obrnute. Vrijednost uvezene je gotovo dupla od izvezene. Razlog tome, pojašnjavaju u UIO BiH je ta što je iz naše zemlje izvzeneo  najviše mlijeka i pavlake koji su nekoncentrirani i bez dodatnih šećera ili drugih sladila, dok se, pri uvozu, najveća vrijednost odnosi na sireve i skutu.

"Na dosta mliječnih proizvoda nema nikakvih opterećenja pri uvozu. Ulaze kao sirova roba, malo se dorade, prepakuju i prodaju kao domaći proizvod. Mlijeko stranog porijekla nije ni blizu kvalitetu domaćeg. To su neki koncentrati za razliku od mlijeka koje se ovdje proizvodi i to je vrlo lako i dokazivo", upozorava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

S njim se slaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS. Isitče da se mlijeko u BiH uvozi nekontrolisano i da je njegov kvalitet upitan te da je država kriva što je domaće potisnuto.

"Između 50 i 60 odsto je uvozno 'mlijeko', a to su razni napici, a ne mlijeko. Prave ga od raznih dodataka, dodaju palmino ulje i ono ne prolazi kroz kravu", tvrdi on.

Bićo komentira da je cijena mlijeka trebala poskupjeti jer su suša i poskupljenje stočne hrane uticali na cijene ulaznih inputa. I on i Usorac se boje kako će doći do smanjenja proizvodnje i broja grla te gašenja farmi. Smatraju da je država ta koja treba zaštititi proizvodnju uvođenjem prelevmana ili carinana uvoznu robu. 


Tagovi

Uvoz mlijeka Izvoz mlijeka Mliječni proizvodi Vladimir Usorac Nedžad Bićo Vrijednost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.