Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mesa
  • 18.11.2014. 15:00

Uvoz jeftinog mesa prijeti domaćoj proizvodnji

Osim mljekarima, ruske su protusankcije Europi uzrokovale velike količine uvoza jeftinog mesa u BiH, što stvara prijetnju domaćoj proizvodnji.

Foto: freedigitalphotos.net
  • 430
  • 39
  • 0

Iako su mljekari ovih dana na uzbunu digli cijelu BiH, oni nažalost, nisu jedini proizvođači koji u ovoj zemlji imaju velikih problema nastalih kao posljedica sankcija i protusankcija između Rusije i Europe. Kada se ugasi ili ograniči tako veliko tržište kakvo je europskim poljoprivrednim proizvođačima bila Rusija, jasno je da na području proizvođača mora doći do velikih ekonomskih poremećaja.

Nakon zabrane izvoza na rusko tržište, europski su se proizvođači morali pobrinuti svojim proizvodima pronaći treća tržišta kako bi se ublažile štete, jer one su neminovne. U cijeloj ovoj priči, BiH trpi ogromne posljedice, prvo mljekarski sektor, a sada se problemi osjećaju i u mesnoj industriji.

U nadležnom Ministarstvu pomno analiziraju situaciju

Upravo stoga Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pažljivo prati podatke o uvozu te radi detaljne analize, a za Oslobođenje navode: "u svakom slučaju, nakon okončanja ovih analiza i utvrđivanja relevantnih kretanja u kontekstu količine i cijene uvoznog mesa i mesnih proizvoda, u skladu sa rezultatima do kojih će se doći, te uvažavajući propisane procedure, nadležne institucije u BiH poduzet će odgovarajuće mjere".

Na cijelu su se situaciju požalilo i Udruženje peradara FBiH koji tvrde da dijele probleme s farmerima. Žalosno je što su to dvije najuređenije grane poljoprivredne proizvodnje u ovoj zemlji i teško je uopće zamisliti kako je tek ostalima.

O situaciji u BiH pišu i ruski mediji

O ovim su se problemima raspisali i ruski mediji koji upozoravaju kako trgovački lanci kojima je zaleđe upravo europski kapital, ucjenjuju poljoprivredne proizvođače u BiH kako bi snizili cijene. Dodatan problem za BiH stvorio se formiranjem agrarnog budgeta zemalja članica EU koji za cilj ima ublažiti posljedice nastale zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju, što je omogućilo veliki uvoz tih proizvoda u BiH po iznimno niskim cijenama, sa kojima se domaći proizvođači jednostavno nisu u mogućnosti boriti.

Od vlasti očekuju da se tome stane na kraj kako ne bi došlo do potpune katastrofe po domaće proizvođače koji su iz dana u dan bliži zatvaranju svojih gospodarstava zbog sve manje mogućnosti plasmana svojih proizvoda. Na tržištu BiH događa se još jedan apsurd, a to je da ljudi u većini slučajeva, zbog nedostatka financijskih sredstava biraju jeftinije uvozne proizvode, prije nego kvalitetne domaće, jer si ove ne mogu priuštiti.

Istovremeno Rusija zabranila uvoz mesnih proizvoda iz Crne Gore

I dok jedni imaju problema s plasmanom svojih proizvoda poput BiH, drugi su se sami doveli u situaciju zabrane uvoza njihovih proizvoda. Zbog sumnje da su reizvozili proizvode iz EU, ruska administacija za prehrambene proizvode "Roselhoznador", uvela je zabranu na uvoz mesnih proizvoda iz Crne Gore. Naime, primjećeno je da su količine isporuke mesnih proizvoda iz Crne Gore znatno veće od onih koje bi ova zemlja mogla sama proizvesti. Iz Crne Gore se u Rusiju najviše izvozi svinjetina i svinjske prerađevine.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Poljiprivredni proizvođači Zabrana uvoza Rusko tržište Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Cijena uvoznog mesa Udruženje preradara FBiH Ruski mediji Domaći proizvođači Gospodarstva Uvozni proizvodi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić