Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječno govedarstvo
  • 21.10.2019. 07:30

Uz više svjetlosti i zraka u stajama do bolje mliječnosti krava

Gubici u proizvodnji mlijeka zbog nepostojanja ili loše ventilacije mogu iznositi i 12 posto ukupne proizvodnje mlijeka po laktaciji. Ovo su vrlo ozbiljni gubici koji se uz minimalna ulaganja mogu lako izbjeći.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 600
  • 47
  • 0

U praktičnim uvjetima na farmi, kada se jednom utvrdi da ne postoji problem s hranidbom i da je genetika stada koja se koristi u funkciji proizvodnje mlijeka dobra, sva pažnja treba biti usmjerena na uvjete držanja i način na koji se upravlja stadom.

Gordana Vujaklija, stručnjakinja za stočarstvo naglašava da se među važnim ambijentalnim uvjetima nalaze zrak/ventilacija, prostor i svjetlo i da oni mogu biti odlučujući kada je profitabilnost proizvodnje mlijeka u pitanju.

Neophodno dovoljno sna i prostora

"Osiguranjem adekvatnih uvjeta držanja, grlu se omogućava da konzumira veće količine suhe tvari i tako u potpunosti angažira svoje genetske potencijale za visoku proizvodnju mlijeka," naglašava Vujaklija. 

Više temperature se prema njenim riječima smatraju one koje prelaze 16 stupnjeva, jer već tada se proizvodna grla nalaze u fazi rizika od temperaturnog stresa. Visokoproduktivne krave će u tom slučaju smanjiti konzumiranje hrane, a to znači pad proizvodnje. 

Drugi, ništa manje važan problem povezan je za reprodukciju, odnosno u štalama s višom temperaturom zraka krave će imati i smanjenu sposobnost oplodnje.

"Posebice je važno osigurati neophodne uvjete na farmama koje imaju slobodan sustav držanja, da bi grla mogla konzumirati potrebne količine suhe tvari. Najveće gubitke u proizvodnji mlijeka, čak 15 posto imaju farme na kojima životinjama nije osigurano dovoljno mjesta za hranidbu i dovoljno prostora za odmor," rekla je ona. 

Gordana Vujaklija savjetuje proizvođače da ako žele postići visoku mliječnost kod svojih životinja, kravama moraju osigurati odmor u trajanju od 12 do 14 sati dnevno, a da je kod zasušenih krava pitanje dostupnosti krmiva od najveće važnosti. 

"Njima je potrebno i 20 posto više prostora, pogotovo pri kraju bremenitosti, a ništa manje važan faktor je i pristup vodi jer nakon muže većina grla potraži pojilice, pa se tek onda vrati jesti. Ako je pristup vodi otežan, krave će izgubiti previše vremena u borbi oko pojilice," naglašava Vujaklija.

Grlima se mora osigurati dovoljno svjetlosti

Svjetlo također ima veliki utjecaj na proizvodnju mlijeka i preko 10 posto. U kombinaciji dnevnog i umjetnog svjetla proizvodnim grlima trebalo bi tijekom 24 sata osigurati 15-16 sati kvalitetnog osvjetljenja, a praksa govori da ako u objektu možete čitati novine onda ima dovoljno svjetlosti. 

"Krave koje se spremaju za teljenje nemaju tako visoke zahtjeve za svjetlom, zbog svog fiziološkog stanja i rada hormona, dug dan i intenzivno svjetlo imat će negativan efekt na grla i napravit će nepotrebne troškove na farmi," objašnjava Vujaklija.

Prema njenim riječima ambijentalni uvjeti imaju presudan značaj za ispoljavanje genetskih potencijala i reproduktivnih sposobnosti grla, a s obzirom da je profitabilnost proizvodnje pod direktnim utjecajem ovih faktora, Vujaklija savjetuje proizvođače da ozbiljno razmišljaju i permanentno rade na poboljšanju uvjeta u kojima se nalaze njihova grla.


Tagovi

Krave Mliječno govedarstvo Muzne krave Ispaša Temperatura u stajama


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinarke pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog kuta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.