Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlostavljanje životinja
  • 28.08.2018. 12:00

Užas na 25 engleskih farmi: Radnici pri šišanju udaraju ovce u glavu, stoje im na vratu i ostavljaju ih mrtve

Strigač je na farmi u blizini Newcastlea, 6. svibnja šišao jednu od ovaca, a onda se njezina glava počela tresti na sve strane pa ju je on ošamario i udario nekoliko puta po prsima. Rekli su da je to srčani udar...

Foto: Bigstockphoto/Photography Firm
  • 2.687
  • 170
  • 0

Ovo je samo jedan od nekoliko zaprepašćujućih prizora koje je uhvatio tajni istražitelj koji je radio na 25 farmi u Engleskoj u svibnju i lipnju. Snimili su i kako stoje ovcama na njihovim vratovima, udarajući glave životinja o tvrde drvene podove i šivanje rana na licu mjesta bez anestetika, piše Daily Mail.

Na jednoj farmi u blizini Newcastle-a-Tynea, ovca je doživjela srčani napad dok su je šišali, a farmer ju je tada odvukao u šupu gdje ona umire. Snimke je snimio istražitelj iz grupe za prava životinja PETA Asia, dok je radio s dva izvođača koja su šišala ovce.

Devet i pol minuta videa poslano je RSPCA-u (Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama), koja to sada istražuje.

Istražitelj, koji nije želio biti imenovan, rekao je da je na svakoj od 25 farmi na kojima je radio vidio zlostavljanje ovaca, čemu je često svjedočio i farmer, vlasnik farme.

Radnici se iživljavali na nemirnim životinjama

"Radnik koji šiša ovce plaćen je između 85 penija i 1 funtu (7 do 8 kuna, op.a.) po ovci pa se potiču da rade što je brže moguće", rekao je istražitelj.

Ovce ne vole kad ih se šiša pa se malo bore. Kada je vruć dan i kada su radnici umorni, često bi se iživljavali na nemirnim životinjama.

"To je bila uobičajeno za vidjeti. Radnici udaraju ovce rukama i nogama. Bacaju ih uokolo ili stoje na njihovom vratu kako bi ih zadržali na tlu", rekao je aktivist koji je sve snimio.

Ako bi ovce pri šišanju porezali, radnici bi iglom zašili ranu što je brže moguće bez anestetika. Ako bi se na tom zaustavljali, gubili bi vrijeme pa su uvijek bili u žurbi bez obzira što je životinja u velikoj boli.

"I nikada nitko nije ništa rekao", ističe aktivist iz PETA-e.

Zbog traume, ovca doživjela srčani udar

Strigač je na farmi u blizini Newcastlea, 6. svibnja šišao jednu od ovaca, a onda se njezina glava počela tresti na sve strane pa ju je on ošamario i udario nekoliko puta po prsima.

"Rekli su mi da je to srčani udar za koji vjerujem da je uzrokovan traumom zbog načina na koji su postupali sa životinjom", rekao je.

Istražitelj je rekao kako bi radnici mogli normalno ošišati oko 250 ovaca dnevno, čime bi zaradili oko 200 funti.

Velika Britanija godišnje proizvede gotovo 40.000 tona sirove vune, s britanskom vunenom odjećom vrijednom 1.25 milijardi funti godišnje.

Ovce se moraju redovito šišati kako bi izbjegli zdravstvene probleme kao što su mušice koje polažu jaja u vunu.

Institucije kažu da nemaju pristup snimkama

Glasnogovornik PETA Azija Andrew Butler optužio je industriju da ignorira dobrobiti životinja.

U zajedničkoj izjavi British Wool, Nacionalna udruga poljoprivrednika, Nacionalna udruga za ovce, Nacionalna udruga poljoprivrednih izvođača i Udruženje seljaka poljoprivrednika izjavili su da nemaju pristup snimkama PETA-e te da nisu u mogućnosti komentirati ovu konkretnu tvrdnju.

"Međutim, poljoprivrednici i radnici u ovčarskoj industriji uzimaju dobrobit životinja vrlo ozbiljno i ne tolerira se ponašanje za koje se utvrdi da se spušta ispod tog standarda", piše u izjavi.

Rekli su i da je šišanje "apsolutno neophodno" da zaštiti ovce od stresa i bolesti od topline, te da svake godine više od 1.000 ljudi pohađa dvodnevni tečaj.

Odjel za zaštitu okoliša, prehrambenih proizvoda i ruralnih poslova izjavio je: "Tamo gdje se prekršavaju propisi o zaštiti dobrobiti, uvijek će se poduzeti odgovarajuće mjere".

Snimka koju je snimio istražitelj na kojoj se vidi mučenje životinja (Video je vrlo uznemirujuć!).:


Tagovi

Ovce Mučenje Srčani udar Engleska Farma Šišanje ovaca Zlostavljanje PETA Asia


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]