Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mangalica ili mangulica
  • 23.02.2017. 18:00

Uzgajivači fajferice naučili o uzgoju mangulica

Mađari tvrde da farme s više od 50 krmača mogu proizvesti industrijske količine od 500-600 tovljenika godišnje i mogu udovoljiti zahtjevima današnjeg tržišta, a da minimalna veličina farme, gledano iz ekonomskog i uzgojnog stajališta, treba sadržavati 20 krmača i jednog nerasta!

  • 3.979
  • 481
  • 0

Skupina uzgajivača autohtone pasmine crne slavonske svinje iz Vukovarsko-srijemske županije na nedavnom edukativnom putovanju u Mađarskoj gdje su posjetili 10. Mangulica dan, nacionalnu manifestaciju mađarskih uzgajivača mangulica u Budimpešti, naučili su podosta o uzgoju ove tradicionalne mađarske svinje čije je meso, kao i crne slavonske svinje, sve traženije na stolovima uglednih restorana zemalja Europske unije.

Slavonci uče od Mađara

Na središnjem budimpeštanskom trgu mogli su vidjeti proizvode od "mangalice", kako Mađari nazivaju mangulicu te se upoznati s organizacijom, proizvodnjom, marketingom i trženjem koje provodi Mađarski nacionalni savez uzgajivača mangalica. Mađari u uzgoju mangulica ili mangalica imaju dulju tradiciju od hrvatskih i slavonskih uzgajivača crne slavonske svinje pa je bilo zanimljivo čuti mađarska isustva oko uzgoja i svih drugih poslova, uključujući preradu mesa i trženje, jer su velike sličnosti s našom fajfericom.

I slavonski svinjogojci se udružili

Slavonski uzgajivači fajferice iz Vukovarsko-srijemske županije su se udružili zahvaljujući projektu LENA - Lokalno gospodarstvo i zaštita prirode u području Dunava, kojega je Europska komisija odobrila i pomogla sa 130.000 eura. Riječ je o projektu uzgoja fajferice u zaštićenom području Natura 2000 u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je već sada 125 proizvođača koji će u sklopu ovog projekta proći intenzivnu eudkaciju o proizvodnji, radit će se na ujednačavanju proizvodnje, marketinškom osmišljavanju i promociji proizvoda od crne slavonske svinje, a projekt predviđa i izgradnju ogledne farme u Borovu gdje će se održavati edukativni programi.

Meso fajferice ima 30% veću cijenu

Budući da meso fajferice na tržištu postiže i 30% veću cijenu od uobičajenih pasmina svinja, stručnjaci savjetuju uzgoj crne slavonske svinje zbog revitalizacije ove sorte čija je cijena sada od 17 do 18 kuna za kilogram, dok su klasične sorte 12 do 13 kuna/kg, a za prasad uzgajivači traže i dobijaju i do 25 kuna/kg. Prema saznanjima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, u Hrvatskoj je registrirano oko 1.500 krmača i 300 nerasta crne slavonske svinje, ali procjene kažu da su u stvarnosti ove brojke i duplo veće.

Mangulica daje duplo više masti

U Mađarskom nacionalnom savezu mangalica kažu kako mangalica daje upola manje mesa od modernih svinjskih pasmina, ali duplo više masti pa znalci tvrde kako je i meso i mast ove svinje vrhunski užitak. Mađari tvrde da farme s više od 50 krmača mogu proizvesti industrijske količine od 500-600 tovljenika godišnje i mogu udovoljiti zahtjevima današnjeg tržišta, a da minimalna veličina farme, gledano iz ekonomskog i uzgojnog stajališta, treba sadržavati 20 krmača i jednog nerasta; takav uzgoj njihovih potomaka po pravilima je najprikladniji za očuvanje genetske čistoće.


Tagovi

Crna slavonska svinja Fajferica Svinje Mangulice Mađarska Međunarodna suradnja EU projekti Uzgajivači Autohtone pasmine


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]