Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 16.11.2021. 15:35
  • Osječko-baranjska, Budrovci

Uzgajivači svinja smanjuju proizvodnju: Hrana skupa, a cijena žive vage svega 7,50 kuna?

Smatram da će opstati najsposobniji. Do smanjenja dolazi, a onaj tko se ne vidi u ovome ili ima druge mogućnosti otići će dalje, ističe Mirko Kolić, vlasnik farme i upravitelj PZ Slavonski svinjogojac.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 2.866
  • 356
  • 1

Moderna farma s automatskom hranilicom, kontrola ventilacije u svim odjelima, novoizgrađeni silos s mješaonom za hranu kao i skladište. Velika su to ulaganja kako europskih tako i vlastitih sredstava obitelji Kolić na njihovoj svinjogojskoj farmi u Budrovcima pokraj Đakova. 

Uzgojem svinja bave se već 24 godine, no ove su pak zbog globalnih poremećaja, tržišnih viškova i poskupljenja bili prisiljeni smanjiti kapacitet. 

"Što se tiče trenutne proizvodnje na nivou godine bilo je u turnusu prije pet mjeseci oko 5.500 komada, a sada smo smanjili za nekih 30-35 posto tako da ih je otprilike 3.500 plus-minus", ističe za Slavonskobrodsku televiziju Mirko Kolić, vlasnik farme. 

Globalni poremećaji na području EU prelili su se i na svinjogojski sektor, a utjecalo je jako i kinesko tržište. 

"Unazad par godina kod njih se stalno dizala proizvodnja. To je sada stalo, jedan ispušni ventil više nemamo i dogodio se veliki pad cijene svinja na burzama, a porasle su žitarica. Poslovali smo s minusom i normalno je bilo smanjiti proizvodnju", objašnjava im sugovornik. 

Cijena žive vage ispod proizvođačke

U uzgoju svinja gotovo sve komponente u hranidbi također su se višestruko povećale, a sama cijena koja se nudi proizvođačima, a koju diktira njemačka burza, ostala je niska. 

Proizvođačima se, kaže ovaj uzgajivač, nudi nekih 7,50 kuna za živu vagu. "To je daleko ispod naše proizvođačke cijene", napominje te dodaje kako ovoga trenutka kada bi se računali svi inputi i troškovi, minimalna cijena trebala bi biti 9,50 kuna. 

Prije par mjeseci osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti radio je projekcije i izračunali su gubitke nekih 450 kuna po svinji. Neke projekcije govore da su i do 600 kuna, što je još gori scenarij. 

"Prije dva tjedna sam uvezao za ispod devet kuna odojke, a prije tjedan dana imao sam ponudu za 7,5 kuna. To je apsurdno, taj proizvođač koji vani radi i on je u strahovitom gubitku. Je li ga netko sufinancira ili ide iz svog poslovanja ja ne znam, ali to je stvarno smiješno i žalosno", komentira lošu situaciju s otkupom. 

Pomoć od Ministarstva

Inače Mirko je upravitelj Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac. Kako kaže, i brojni drugi kolege s ovom situacijom su nezadovoljni. 

"Neki su donijeli odluku da smanjuju do 30 posto proizvodnju samih krmača", kaže Kolić nadajući se kako će to smanjenje iduće godine, u proljeće, normalizirati situaciju. 

Nedavno je i resorno Ministarstvo objavilo pomoć stočarskom sektoru i to za nešto više od 160 milijuna kuna. Iako nedovoljno, dobro će doći, a sredstva su namijenjena i za svinjogojce. 

"Mi u tovu svinja bi trebali dobiti 35 milijuna kuna, 30 za krmače, a za ostalo baš nisam upućen. To će biti jedna pripomoć i ublažit će neke naše minuse", naglašava. 

Kada je u pitanju budućnost, Kolić je optimističan te poručuje kako iz svega toga stočari trebaju izaći jači i kvalitetniji. 

"Smatram da će opstati najsposobniji. Do smanjenja dolazi, a onaj tko se ne vidi u ovome ili ima druge mogućnosti otići će dalje. Svi bi trebali nešto manje proizvesti, ali uspjeti kroz cijenu nadoknaditi", zaključuje. 

Više možete pogledati u videu:


Tagovi

Mirko Kolić Svinjogojska farma Globalni poremećaji Cijene svinja Smanjena proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]