Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 07.05.2022. 12:00

Uzgajivačima hladnokrvnjaka stižu potpore, ali i pomoć u zaštiti od velikih zvijeri?

Ministarstvo se obvezalo razmotriti provedbu posebnog natječaja koji bi obuhvaćao konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo i sustav krava-tele te bi bio realiziran do kraja godine.

Foto: Marinko Petković
  • 849
  • 121
  • 0

Predstavnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH), na čelu s predsjednikom Miškom Šklempom na sastanku su s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković ukazali potrebu za dodatnim potporama.

Kako su kazali, cilj je očuvati opstojnost ove pasmine na području Republike Hrvatske te izbjeći njezinu potencijalnu ugroženost. Razgovaralo se i o posljedicama učestalih šteta koje nastaju od velikih zvijeri.

U tom kontekstu Ministarstvo se obvezalo da će u sljedećim danima napraviti analize te nacrt izmjena postojećeg Programa za sufinanciranje uzgojnih udruženja u stočarstvu, kao i nastojati razmotriti provedbu posebnog sektorskog natječaja kroz Program ruralnog razvoja koji bi obuhvaćao konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo i sustav krava-tele te bi bio realiziran do kraja godine.

Cilj takvog natječaja bi bio osigurati jačanje sektora koji su važni za prehrambenu sigurnost i usko vezani za učinkovito i namjensko raspolaganje krškim pašnjacima.

Nadalje, vezano za štete od velikih zvijeri predstavnici Ministarstva su iznijeli mogućnost potpore putem programa male vrijednosti, a aktivno će pomagati i u otklanjanju uzroka šteta.

SSUUHH predstavlja krovni nacionalni središnji savez s ciljem organizacije provedbe uzgoja pasmine konja hrvatski hladnokrvnjak na području RH, a iduće godine će zabilježiti dvadeset godina postojanja udruženja. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede od kraja ožujka ove godine Savez je nositelj odobrenog drugog programa naziva Uzgojni program uzgojnog tipa hrvatski teški konj.


Tagovi

SSUUHH Sastanak Ministarstvo poljorivrede Potpore Hrvatski hladnokrvnjaci


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.