Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni savjet
  • 05.02.2014. 16:00

Velik potencijal leži u ovčarstvu i kozarstvu

Veliki potencijal ovčarskog i kozarskog sektora leži u području zaštite autohtonih proizvoda – mesa i mliječnih proizvoda, istaknuto je na Stručnom savjetu

Foto: freedigitalphotos.net
  • 933
  • 79
  • 0

U Ministarstvu poljoprivrede je, 3. veljače 2014. godine, održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima. S obzirom na istaknuti problem klanja, poglavito na otocima i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, razmotrile su se sve mogućnosti uvođenja fleksibilnijih uvjeta, koji bi uzgajivačima smanjili troškove i olakšali proizvodnju. U tom cilju, pristupilo se izmjeni podzakonskih akata, u skladu s europskim propisima, u pogledu zadovoljavanja minimalnih uvjeta za klaonice.

Predstavnici Ministarstva savjetovali su se s predstavnicima Austrije po pitanju kvalitetnog zbrinjavanja i organiziranog otkupa vune te je predstavnicima Saveza dostavljen kontakt otkupljivača vune i kože. Istaknut je veliki potencijal ovčarskog i kozarskog sektora u području zaštite autohtonih proizvoda, kako u zaštiti mesa tako i u zaštiti mliječnih proizvoda. Ideja i potencijala ima, što se kontinuirano dokazuje na raznim izložbama i prezentacijama, no za pokretanje procedure zaštite potrebno je zadovoljiti osnovne kriterije.

S obzirom na uočene probleme na terenu kod prodaje mliječnih proizvoda i izdvajanja proizvodnje iz stambenih prostorija, poput proizvodnje sireva, planira se održavanje koordinacijskih sastanaka sa svim resornim inspekcijama, kako registrirani i odobreni objekti ne bi imali nelojalnu konkurenciju na tržištu. Također, u tijeku su dodatne edukacije inspektora vezano na službene kontrole za preradu mlijeka kako bi svi imali ujednačeni pristup korisnicima.

S obzirom da se u siranama, u "mrtvoj" sezoni, mogu obavljati i drugi poslovi uz poštivanje tehnoloških procesa i preklapanja perioda, predstavnici Saveza su pozvani da dostave svoje prijedloge proizvodnji koje bi se mogle odvijati, kako bi se u suradnji s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane, raspravili uvjeti i mogućnosti.

Nastavno na sve gore navedeno, ponovno je upućen apel proizvođačima na udruživanje, jer na taj način mogu efikasnije i bolje napraviti projekte za povlačenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja, prijaviti zaštitu određenih proizvoda te zajednički jače nastupiti na tržištu. Također, Ministarstvo je otvoreno za suradnju po pitanju svih neodgovorenih pitanja, tumačenja, prijedloga i sugestija te potiče sve predstavnike da daju inicijative i sugestije kao nadopunu rada Savjeta.

U rad Savjeta za ovčarsku i kozarsku proizvodnju imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (predsjednica Savjeta zamjenica ministra Snježana Španjol, potpredsjednik Savjeta Miljenko Rakić), Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske veterinarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Saveza Udruga malih sirara RH "SirCro" te tvrtki Vindija d.d., MI Braća Pivac d.o.o., Kurilovčan d.o.o., Ravlić, UTD, Paška sirana d.d., Mesarsko-trgovački obrt Mesnice Šakić i Sirana Gligora.

Foto: freedigitalphotos.net


Povezane stočne vrste

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Kozarstvo Stručni savjet Program ruralnog razvoja Snježana Španjol Miljenko Rakić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.