Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarski dani 2013.
  • 31.10.2013. 14:15

Veterinara će biti, no hoće li biti i pacijenata?

Ovogodišnji Veterinarski dani prošli su pod koprenom pesimizma glede obnove stočnog fonda, no teme su bile važne, zanimljive i edukativne, od dobrobiti životinja do certificiranja stočne hrane i mesa

  • 657
  • 66
  • 0

Uz uobičajeni niz zanimljivih tema iz prakse i legislative, ovogodišnji Veterinarski dani prošli su pod koprenom pesimizma glede obnove stočnog fonda u Hrvatskoj. Ne samo zbog smanjenih mogućnosti zarade veterinara, nego prvenstveno zbog stjecanja neovisnosti u prehrani pučanstva, doznajemo od angažiranog tajnika Hrvatske veterinarske komore, dr. sc. Anđelka Gašpara, koji je doktorirao na trihineli - a reputaciju stekao u inspekciji.

Da će veterinarske službe pod okriljem države i dalje djelotvorno raditi, i to usklađene s EU, naglasio je predsjednik HVK dr. sc. Saša Legan, potkrijepivši to cehovskom povijesnom crticom, kako je prva sustavna služba nastala po Napoleonovu nalogu zbog pobolijevanja konja, a današnju je krizu podijelio na primarnu i sekundarnu.

Napravljen je ogroman posao usklađivanjem zakona i propisa, a praksa života u široj zajednici je bremenita specifičnim problemima poput nedavnoga, kada je u kontingentu tovljenih svinja koje su prošle nekoliko zemalja, od Danske do Litve i Poljske, kod nekoliko primjeraka otkrivena trihinela. Kako će se to razriješiti?

Dekan dr. sc. Tomislav Dobranić izvijestio je da će obrazovanje veterinara biti na svjetskom nivou i u dostatnom broju. Laički se pitamo, hoće li biti „pacijenata“ samo s obećanjima države „kad bi da bi, planiramo, nadamo se“ i slično. To ne mogu sami veterinari, kao što ne mogu prisiliti ni inspekcije na temeljitu kontrolu po usklađenim propisima, ili potrošače da nauče kontrolirati što je u destruiranom konzerviranom mesu, ali za primjer mogu slijedeće Dane umjesto Opatije i Brijuna održati, primjerice u kraju gdje je stočni fond najviše pao. Sigurno će nešto otkriti.

Teme su bile važne, zanimljive i edukativne, od dobrobiti životinja, certificiranja stočne hrane i mesa do regionalnih istraživanja ali od općeg značenja, poput reprodukcije istarskog magarca i slično, a sve se može naći u Komorinu - lijepo uređenom tiskanom ili digitaliziranom zborniku.


Tagovi

Veterinarski dani Stočni fond Veterinari Saša Legan Tomislav Dobranić Anđelko Gašpar


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo