Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz stoke
  • 01.03.2021. 18:00

Više od 860 mladih bikova brodom se vraća u Španjolsku - sve će ih eutanazirati

Karim Allah se vraća u luku Cartagena nakon što dva mjeseca nisu mogli naći kupca za stoku zbog sumnje na bolest plavog jezika.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 2.984
  • 778
  • 0

Nedavno smo izvijestili da više od 2.500 goveda plovi morem na dva teretna broda, a polazišnu luku u Španjolskoj su napustili još sredinom prosinca prošle godine. Sada Guardian javlja da se jedan od njih, Karim Allah s više od 890 grla vraća u luku Cartagena nakon što dva mjeseca nisu mogli naći kupca za stoku.

Prvotni je plan bio da brod goveda isporuči u Tursku, ali su tamošnje vlasti blokirale pošiljku i obustavile uvoz živih životinja iz Španjolske bojeći se zaraze bolesti plavog jezika. Turski primjer slijedilo je još nekoliko zemalja pa se brod morao vratiti u državu iz koje je isplovio.

Ništa se ne zna o prisutnosti bolesti

Prema povjerljivom izvješću tamošnjih veterinara saznajemo da im je zbog predugog putovanja ozbiljno narušeno zdravstveno stanje pa bi za njihovu dobrobit eutanazija bila najbolje rješenje. 

Međutim, ne navodi se boluje li stoka doista od bolesti plavog jezika. Kapetan kaže da su 22 životinje već uginule, a u problematičnom je stanju još neki dan bilo njih desetak. Uprava tvrtke Talia Shipping Line u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo, otkriva da je brod prevozio telad, mlade bikove, stare oko sedam do osam mjeseci. 

U španjolskoj luci obavljaju pripreme za njihovo usmrćivanje, a tražit će se analiza krvi koje je uzela veterinarska služba kako bi se utvrdilo je li među životinjama doista prisutna bolest plavog jezika.

Drugi brod Elbeik je također isplovio istog mjeseca kada i Karim Allah, a na njemu je bilo oko 1.700 goveda. Trenutno je privezan u ciparskoj luci Famagusta, a u kojem je stanju stoka na njemu još uvijek nije poznato.


Tagovi

Goveda Bolest plavog jezika Brod Stoka Eutanazija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?