Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 18.10.2020. 07:30
  • Brazil

Visoke temperature izazvale uginuće preko milion kokoši

U 54 godine nikada nismo imali takvu situaciju. Bilo je talasa vrućine ranijih godina, ali nijedan nije bio tako jak i trajao toliko dana, rekao je Sérgio Kakimoto, vlasnik farme na kojoj je zabilježeno najveće uginuće

Foto: Facebook/Notícias do Vale - Pontes e Lacerda
  • 293
  • 51
  • 0

Istorijski toplotni talas sa temperaturom preko 40° C usmrtio je preko milion kokoši u naselju Bastos u Sao Paulu, glavnom gradu Brazila. Tokom petodnevnog razdoblja na samo jednoj farmi približno je uginulo 50.000 ptica, piše poultryworld.

Ova regija najveći je proizvođač jaja u toj južnoameričkoj zemlji s ukupno 34 miliona peradi. Prema podacima Odjela za poljoprivredu i snabdjevanje Sao Paula, grad je prošle godine proizveo 438 mil. komada. 

Predsjednica Ruralnog sindikata Bastosa Katsuhide Maki rekla je za lokalne novine kako je proizvodnja u velikom problemu. "Čak će i perad koja preživi, izleći manje jaja zbog stresa uzrokovanog vrućinom", ističe Maki. 

Veće cijene jaja

Prema posljednjim procjenama, smrtnost kokoši smanjiti će mjesečnu proizvodnju za 6% i time direktno uticati na tržište. Centar za studije primijenjene ekonomije (Cepea) sa Univerziteta u Sao Paulu registrovao je povećanje cijene i to kod bijelih jaja za 6,3% i smeđih za 7,2% u samo nekoliko dana. 

“Situaciju pratimo od prošle nedjelje. Postoje izvještaji o farmerima koji su izgubili do 20% proizvodnje”, kaže Juliana Ferraz, tržišna analitičarka u Cepei.

Sa novim sistemom uzgoja koka nosilja, očekuju dnevni prosjek i do 4.800 jaja

“U 54 godine nikada nismo imali takvu situaciju. Bilo je talasa vrućine ranijih godina, ali nijedan nije bio tako jak i trajao toliko dana", rekao je Sérgio Kakimoto, vlasnik farme na kojoj je zabilježeno najveće uginuće. 

Ako temperature i dalje nastave rasti, više od 3% cjelokupne populacije peradi u regiji mogla bi zadesiti ista sudbina, pribojavaju se peradari. 

U Kazahstanu propada proizvodnja 

I sa druge strane svijeta događaju se problemi u proizvodnji jaja.

Naime, do kraja 2020., ova industrija u Kazahstanu takođe bi mogla propasti, upozorilo je Udruženje proizvođača jaja te zemlje.

Tokom prvih šest mjeseci 2020. godine država je proizvela 2,6 milijardi jaja, što je 5,6% manje u odnosu na prošlu godinu, a najgore tek slijedi. "Proizvodnja bi mogla dodatno pasti sa 4,5 milijardi u 2019. na 2 ili 3 milijarde jaja u 2020. jer će male i srednje farme biti prisiljene prestati sa radom“, rekao je za poultryworld Maxim Bozhko, predsjednik navedenog udruženja.

Proizvodnja jaja u svijetu: Kina najveći proizvođač, a Nizozemci ih najviše izvoze

Domaći poljoprivrednici za ovo okrivljuju nedavni prestanak isplate državne potpore. Inače, kazahstanska je vlada tokom protekle decenije isplatila proizvođačima ove namirnice 178 miliona dolara u obliku subvencija.

Ranije ove godine, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da vlasti više ne vide potrebu za ovom vrstom pomoći budući da je nivo samodostatnosti u zemlji dosegao rekordnih 120%.

"Ukidanje državne potpore smanjiti će broj radnih mjesta, izvoz će naglo pasti, a domaće tržište moglo bi biti preplavljeno proizvodima iz Rusije i Bjelorusije“, upozorio je Bozhko te dodao ako odluka o zaustavljanju državnih subvencija ne bude revidirana, Kazahstan će opet završiti kao neto uvoznik ove namirnice.


Tagovi

Brazil Visoke temperature Kokoši Pomor Jaja Proizvodnja Kazahstan Subvencije


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić