Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlada RH
  • 21.05.2020. 14:40

Vlada: Proizvođačima tovne junadi, svinja, janjadi i klaonicama 9 milijuna kuna pomoći

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. 

Foto: JumpStory
  • 2.920
  • 454
  • 0

Vlada je u četvrtak odlučila o izvanrednoj pomoći proizvođačima tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje te subjektima koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara, za što je osigurano devet milijuna kuna.  

To je jedna u nizu mjera kojom se pokušava pomoći poljoprivrednim prozvođačima, posebice u stočarskoj proizvodnji, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek

Naime, smanjenom gospodarskom aktivnošću koja je prouzročena epidemijom Covid-19 došlo je do smanjene potražnje i mogućnosti plasiranja na tržište i poljoprivredni proizvođači su dovedeni u situaciju da imaju viškove. 

Problem s plasmanom na tržište 

Također, pad potražnje je doveo je poremećaja na tržištu, što je utjecalo na cijenu mesa, a posljedično i živih grla namijenjenih za klanje. Tako se na gospodarstvima primarnih proizvođača, uzgajivača stoke nalazi određen broj grla, koja su u optimalnoj dobi i tjelesnoj težini za klanje ili su ju već prerasli, a čiji vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s plasmanom na tržište, obrazlaže se u Vladinoj odluci.

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

"Radi se o 4.000 junadi, 6.000 svinja i 8.000 janjadi. Svakim daljnjim protekom vremena i odgađanjem klanja, takva grla gube na kvaliteti, a time, u konačnici i na cijeni", rekao je Tušek.

Da bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje, koja stvara pritisak na smanjivanje cijena, potrebno je dodijeliti novčanu potporu uzgajivačima za sva grla koja su zbog gubitka tržišta i dalje ostala u tovu na farmama, a kako bi se olakšao njihov plasman na tržište, navodi se u obrazloženju.

Cjelovitu Odluku Vlade o izvanrednoj pomoći pročitajte u dokumentu ispod teksta. 

Davanjem novčane potpore smanjit će se gubici nastali produžetkom tova i smanjivanjem cijene na tržištu, a omogućit će se kontinuirana proizvodnja na farmama primarnih proizvođača junećeg, svinjskog i janjećeg mesa.

Novčana pomoć za klanje grla 

Novčanu pomoć za klanje grla, koja su svojom dobi ili tjelesnom težinom prešli standarde koji su inače prihvatljivi tržištu, dobit će i subjekti koji posluju u odobrenim objektima za klanje papkara.

Ovom mjerom smanjit će se poteškoće koje imaju poljoprivredni proizvođači do pokretanja veće potražnje, turizma i svega što se čini po pitanju pokretanja gospodarstva, istaknuo je Tušek.


Dokumenti


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Vlada Izvanredna pomoć Stočarstvo Tovna junad Tovne svinje Uzgoj janjadi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.