Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mirsadina farma
  • 16.01.2022. 10:30

Vlasnica farme na kojoj koke ne nose jaja: One se čak ni ne razmnožavaju

Iako stvari nisu išle po planu jer koke koje je nabavila uopšte ne nose, pa je morala zatvoriti firmu, od farme ne odustaje. U potrazi je za savjetima i novim rasama koka nosilica

Foto: Naila Čaušević
  • 2.598
  • 350
  • 0

Mirsada Mrkonja iz Jajca je uz pomoć Programa podrške marginaliziranim grupama, koji je prije skoro godinu i po realizirao USAID sa Gradom Jajce, pokrenula vlastiti biznis "Eko jaje". U svojoj 40-toj godini je preživjela tri moždana udara, koja na svu sreću nisu ostavila teže posljedice, osim stalne terapije i čestog zaboravljanja i umora. Liječnici su joj savjetovali da pronađe nešto čime će se baviti, a da joj to ne ispunjava samo vrijeme, nego i dušu.

Kako se 18 godina bavila stočarstvom i proizvodnjom mlijeka, znala je da joj rad sa životinjama prija. Međutim, krave zadaju mnogo obaveza i dosta vremena se mora uložiti oko ishrane, ali i muže, što ona nije bila u mogućnosti.

Okućnica od skoro tri dunuma pružila joj je mogućnost za uzgoj koka nosilica, pa odlučuje se za proizvodnju domaćih jaja. Ova vrijedna Jajčanka se ozbiljno pripremala za svoj poduhvat u biznisu. Odabrala je najpogodnije rase, pripremila im hranu od domaćeg kukuruza i pšenice, pa su se i prvi kupci unaprijed javili sa rezervacijama. 

Tri vrste kokoški na Mirsadinom imanju

"Životinje su predivne i pored proizvoda pružaju i ljubav. Prepoznaju moj glas, dolaze meni, osjećam se vrijednije. Istraživala sam tržište i tražila sam striktno domaću kokoš. Uspjela sam pronaći tri vrste", kazala je Mirsada prilikom predstavljanja svog biznisa USAID-u, kada je još uvijek sve djelovalo idealno

Ne nose jaja

Danas je nažalost njena priča daleko od idealne. Kako je u samoj prijavi projekta navela da će uzgajati tri rase, morala je to i ispoštovati. Međutim, nije mogla pronaći firme koje ih prodaju pa je bila prinuđena kupiti koke od prodavca iz Istočnog Sarajeva. Garantirao je da su sve veterinarski pregledane te da se radi o 80 koka i 10 pijetlova, rasa Njuhempšir, Australorp i Brama.

Nekoliko sedmica kasnije Mirsada je pozvala veterinara na farmu, koji je utvrdio da one nisu pregledane, te da se radi o 60 koka i 30 pijetlova.

"Nakon par mjeseci sam shvatila da je moje povjerenje iskorišteno, jer je od 60 nosilo njih 15. Bila sam razočarana, pogotovo što sam se obavezala da ću uplaćivati doprinose u iznosi od 250 KM cijelu godinu dana, a proizvodnje jaja faktički nema", kaže nam ova Jajčanka. 

Kako bi ispoštovala potpisani ugovor, novac je povlačila iz kućnog budžeta. Nakon godinu dana, ipak je morala zatvoriti firmu, jer se uz troje djece i jednu platu našla u nezavidnom položaju.

Australorp rasa kokoški (Foto: Depositphotos/karin59)

Uz pomoć dugogodišnjih peradara ustanovila da je njene koke nisu čistokrvne rase, jer dužina nogu i raspon krila ne odgovaraju specifičnim karakteristikama. No, iako je zatvorila firmu, farma je i dalje tu. Ne planira ih prodavati, jer je svjesna je da nisu za držanje pa ne želi nikoga prevariti.

"Pokušat ću da im promijenim hranu, da vidim hoće li to imati efekta. Suprug i ja smo odlučili razmnožiti još jednu rasu, Srebrenu italijanku. Kupili smo čistokrvnog horoza i čistokrvnu koku, te u improviziranom inkubatoru naliježemo 20 jaja“, optimistično dodaje.

Pronašla i tržište

Koliko je Mirsada polagala nade u ovu farmu pokazuje i činjenica da je dobila i dozvolu da proizvode plasira u tržne centre. Brojni prijatelji i poznanici su tražili da se pretplate kao stalni kupci. Ostala je razočarana, jer već pet mjeseci ne nosi niti jedna koka, te i sama mora kupovati jaja za vlastite potrebe.

Osim peradarstvom, bavi se i povrtlarstvom, u svojoj bašti veličine 2,5 dunuma proizvodi povrće za porodicu, a na parceli od tri dunuma kukuruz šećerac, koji koristi za ishranu životinja. 

"Na ove rase sam se odlučila zato što su pogodne slobodnom uzgoju, nemaju opterećenja, otporne su na bolesti  i same se razmnožavaju, što se na mojoj farmi nije još desilo. Od svoje ideje neću odustati i neću se predati“, ističe ova vrijedna žena, te poručuje da bi voljela čuti savjete iskusnih peradara, koji su se već susreli s ovakvim problemima.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mirsada Mrkonja Jajce Peradarstvo Uzgoj koka nosilica USAID Program pomoći marginaliziranim grupama


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.