Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarstvo
  • 25.01.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković najavila ubrzanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem

Između ostalog, na sastanku s proizvođačima i prerađivačima mlijeka ministrica poljoprivrede obećala je sagledati mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava za nove investicije u tom sektoru.

Foto: Depositphotos/milosz_
  • 2.911
  • 205
  • 0

Ubrzanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na nedavno održanom sastanku s proizvođačima i prerađivačima mlijeka.

Također, obećala je sagledati mogućnost osiguravanja dodatnih sredstava za nove investicije u sektor mljekarstva, pri čemu je istaknuto da je kroz Program ruralnog razvoja 2014.-2020. do sada za mliječno govedarstvo ugovoreno 810 projekata vrijednih 109 milijuna eura, od čega je isplaćeno 90 milijuna eura.

Prioritet u sustavu bodovanja

"Mliječno govedarstvo prioritizirano je i u novim izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zemljištu, gdje je ono putem sustava bodovanja definirano kao strateški prioritet, ali i u okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine", objavljeno je iz Ministarstva nakon sastanka.

Tako su zadržana proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka i za uzgoj krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz novu potporu za rasplodne junice, kao i povećanje iznosa za obogaćena ležišta.

Predstavnici primarnih proizvođača istaknuli su međutim brojne prepreke, uključujući visoke troškove proizvodnje, otežano i usporeno raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem kao najvažnijim resursom te potrebu za dodatnim investicijama koje će omogućiti napredak sektora.

"Dokazana kvaliteta - Hrvatska" uskoro i na mlijeku?

Teme sastanka su bile i odredbe Pravilnika o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka te Nacrt Pravilnika o informiranju potrošača o podrijetlu mlijeka, s obzirom na to da je u tijeku nastojanje još jasnijeg označavanja zemlje porijekla sirovog mlijeka, odnosno mužnje, kao i zemlje prerađenog mlijeka.

Istaknuto je i da je Hrvatska poljoprivredna komora predala zahtjev za priznavanjem oznake "Dokazana kvaliteta – Hrvatska" u ovom sektoru, notificiranoj na razini EU, a koja će potrošačima slati jasnu poruku da je riječ o mlijeku proizvedenom i prerađenom u Republici Hrvatskoj pri čemu su standardi proizvodnje viši od propisanog.

"Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 posto do 2030. godine", zaključuju iz Ministarstva.


Tagovi

Sastanak Marija Vučković Mljekarstvo Proizvodnja mlijeka Dokazana kvaliteta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]