Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara poljoprivrede
  • 22.09.2020. 09:00

Vučković: Naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza svinjetine iz EU

Osim Afričke svinjske kuge i stanju u svinjogojskom sektoru, na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva raspravljalo se o ZPP i poljoprivredno-prehrambenim proizvodima na tržištu.

Foto: Jumpstory
  • 203
  • 110
  • 0

Afrička svinjska kuga i stanje u svinjogojskom sektoru bili su glavna tema Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, održanom 21. rujna u Bruxellesu.

"ASK nije zabilježena u Hrvatskoj, međutim, naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza iz Europske unije, što stvara pritisak na cijene na hrvatskom tržištu. Mjere državne pomoći i interventne mjere koje smo poduzeli ranije ove godine rezultirale su privremenom stabilizacijom situacije na tržištu, no novonastali uvjeti i fluktuacija cijena zahtijevaju detaljnu analizu postojećih i pronalazak novih mehanizama zaštite sektora", iznijeli su hrvatski predstavnici u Vijeću na čelu s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Stoga, naglasili su, podržavaju češki prijedlog da Komisija pripremi detaljnu analizu trenutne situacije u sektoru svinjskog mesa i rastuće prijetnje širenja bolesti. "Ovo nije pojedinačni problem, posljedice osjećaju svi europski proizvođači pa se problem treba rješavati na EU razini“, naglašno je, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Reformski paket ZPP-a i zaštita konkurentnosti na tržištu

Središnja tema bio je i reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike, o kojem Predsjedništvo želi postići dogovor o poziciji Vijeća na sastanku u listopadu. 

Zaraza u susjedstvu: Afrička svinjska kuga ponovno potvrđena u Srbiji

Ministrica Vučković naglasila je potrebu dobrovoljne primjene eko shema kao i zahtjeve za pojednostavljenjem i fleksibilnošću provedbe, prvenstveno za male poljoprivrednike. Založila se i za slobodu svake države članice da razradi i primjeni mjere koje najbolje odgovaraju njezinim specifičnim potrebama. 

Jedna od točaka dnevnog reda bila je prezentacija Europske komisije o stanju na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

"Ovo je za Hrvatsku vrlo važno pitanje pri čemu se zalažemo za provedbu mjera s ciljem stabilizacije tržišta na koje utječu pojave bolesti životinja, posljedice COVID krize, sve stroži zahtjevi dobrobiti životinja, ali i uvoz iz trećih zemalja koje primjenjuju niže standarde od Europske unije. Smatramo da je potrebno osigurati ravnopravne uvjete za sve sudionike na tržištu, kako se ne bi ugrozila konkurentnost proizvođača koji su puno uložili u dostizanje visokih standarda propisanih u Europskoj uniji", stajalište je koje je zauzela naša delegacija. 

Zaštita konkurentnosti sektora 

Stava su da bi imali bolje rezultate kada bi trgovinska politika EU u većoj mjeri uvažavala i bila usklađena s poljoprivrednom politikom. "Vijeće može dati veliki doprinos u prepoznavanju izazova i prilika na međunarodnim poljoprivrednim tržištima, zaštiti konkurentnosti sektora i promicanju europskog poljoprivrednog modela proizvodnje“, smatraju.

Vučković: Hrana se ne može tretirati kao svaka druga roba

Francuska je u ime Bugarske, Hrvatske, Cipra, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Luksemburga, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Španjolske, Vijeću predstavila Zajedničku izjavu o potrebi razvoja biljnih proteina u europskoj proizvodnji kojom države potpisnice traže prilagodbu kriterija za dodjelu vezane potpore za mahunarke i proširenje popisa prihvatljivih proizvoda, zaključuje se u priopćenju. 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Vijeće Ministri poljoprivrede Afrička svinjska kuga Svinjogojstvo ZPP Tržište Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.