Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzne krave
  • 03.05.2022. 18:00

Za bolju mliječnost krava treba sačuvati zdravlje vimena

Kako bi se proizvodnja mlijeka održala na visokoj razini, veliku pažnju treba posvetiti zdravlju mliječnih organa

Foto: Depositphoto/mike_kiev
  • 933
  • 113
  • 0

Proizvodnje mlijeka nema bez zdravih muznih krava. Mnoštvo je faktora koji djeluju na zdravlje životinje, a time i na mliječne organe. Velika pažnja se poklanja stanju u kojem se nalazi vime. Objekt u kojemu borave, pod na kojem stoje, stelja, higijenski uvjeti, kvaliteta zraka (provjetravanje objekata), vode i hrane, veterinarska briga i postupanje sa životinjama djeluju na proizvodnju i kvalitetu mlijeka.

Od vrste podloge, stelje i higijenskih uvjeta u objektu ovisi koji mikroorganizmi će se razviti i koliko mogu prodrijeti u sisni kanal.

Na zdravlje ovih dijelova tijela djelovat će vremenske prilike, sam proces muže i higijena muzilica, kao i tretman sisa prije i poslije obavljene mužnje. 

Mastitis i somatske stanice

Vime je organ izložen različitim utjecajima. Nije zaštićen masnim tkivom, debelom kožom i dlakom. Osjetljivo je na vremenske promjene, uvjete držanja i postupanja sa životinjom. Svaka promjena se osjeti kroz kvalitetu mlijeka i pojavu raznih bolesti.

Mastitis je najčešća koje se javlja i predstavlja infekciju mliječne žlijezde patogenim mikroorganizmima. Može biti zahvaćeno cijelo vime, a dovodi do opadanja proizvodnje mlijeka i povećanje broja somatskih stanica. Mlijeko oboljelih krava ne ide u otkup, a troškovi liječenja su visoki. Grla koja često obolijevaju od mastitisa imaju kraći životni vijek. Od izuzetne važnosti je sprječavanje njegove pojave i liječenje.

Povećan broj somatskih stanica je prvi znak da je u vimenu došlo do nastanka infektivnog oboljenja. Kada dođe do infekcije, organizam se nastoji boriti, a leukociti iz krvi dospijevaju u vime i mlijeko. Proces se odvija i prije nego primijetimo vanjske simptome.

Osim muzilice, treba pripremiti i kravu (Foto: Depositphoto/sauletas)

Priprema za mužnju

Za pravilnu mužnju neophodno je pripremiti čistu i ispravnu muzilicu, ali i kravu.

Prije samog postavljanja muzilice potrebno je obaviti pranje i masažu vimena i sisa. Naime, tele prirodno stimulira vime i pokreće kemijske reakcije u tijelu majke koje dovode do otvaranja sisnog kanala što omogućava sisanje. Upravo nam to treba i za mužu, jer kada je krava pod stresom, oslobađa se adrenalin koji blokira mužu.

Prvi mlazovi mlijeka ručno se izmuzaju u posebnu posudu, jer sadrže najviše uzročnika infekcija.

Vime i sise je neophodno oprati prije mužnje. Tako čistimo površinu od štetnih mikroorganizama i ujedno ih masiramo. Pranjem sprječavamo početnu kontaminaciju mlijeka i sisnog kanala. Za pranje koristimo toplu vodu, a pere se vodenom otopinom dezinfekcijskog sredstva. Nakon pranja obaviti i brisanje.

Muznu jedinicu postaviti na sise u roku od jedne minute od početka pranja. Ako je taj razmak duži, izazvat će produženje mužnje i postoji opasnost da se proces ne obavi do kraja. Optimalna dužina mužnje je osam minuta, a prije skidanja muzilice neophodno je isključiti vakuum.

Postupak poslije mužnje

Sise treba dezinficirati i poslije, jer sisni kanal ostaje otvoren sljedećih pola sata i predstavlja lak ulaz za patogene. Životinji dati da jede kako ne bi odmah legla i kontaminirala ih patogenima iz stelje i s poda.

Osim sredstava za dezinfekciju, vime se njeguje raznim preparatima bogatim uljima, kao što su vazelin ili lanolin. Dobro su se pokazala sredstva na bazi nevena, ali i drugog bilja.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mliječne krave Kravlje vime Higijena vimena Mužnja krave Kvaliteta mlijeka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]