Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza stočarstva
  • 03.11.2021. 09:00

Za opstanak mljekarskog sektora aktivirani svi mehanizmi potpora, ali je li to dovoljno?

Ministrica Marija Vučković održala je jučer sastanak s predstavnicima proizvođača i otkupljivača mlijeka.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 3.783
  • 218
  • 1

"Prepoznajemo intenzivan trud i rad koji je potreban u proizvodnji mlijeka i gorući problem financijske održivosti poslovanja u tom sektoru, stoga provodimo sve raspoložive mehanizme potpore", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na jučer održanom sastanku s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i predstavnicima proizvođača i otkupljivača mlijeka s ciljem pronalaženja rješenja za aktualnu situaciju u ovom izuzetno osjetljivom sektoru koji se nalazi pod dodatnim udarima uslijed krize Covid-19 i rasta cijena stočne hrane.

To, pojasnila je, uključuje nove potpore i povećanje postojećih u okviru Programa ruralnog razvoja, povećanje alokacije za preradu, kao i posljednju financijsku pomoć sektoru stočarstva koja sada premašuje 200 milijuna kuna.

"Posljednji paket pomoći, između ostalog, sadrži programe potpore primarnim proizvođačima mlijeka zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom, uređenje sabirališta mlijeka te sufinanciranje troškova malim mljekarama za sabiranje mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, a do kraja godine će biti otvoren i natječaj za robotizaciju farmi u mliječnom govedarstvu“,dodala je.

Kako je navela, mljekarstvo je kao strateški sektor jasno prioritiziran i kroz prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali i definiran kao osjetljiv putem Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi. "Do sada realizirane mjere pomoći su doprinijele opstanku brojnih mljekara, ali sada je naš cilj jačanje isplativosti i povećanje proizvodnje", naglasila je i pozvala na udruživanje, kako bi ojačali male i srednje proizvođače mlijeka, s ciljem postizanja dugoročne konkurentnosti hrvatskih proizvođača mlijeka. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, nakon stagnacije u prošloj godini, trend pada proizvodnje mlijeka i broja isporučitelja se nastavio, a uz mjere pomoći sektoru ključno je jačanje svijesti građana o potrošnji domaćeg mlijeka, između ostalog i kroz prepoznatljivost oznake "Mlijeka s hrvatskih farmi“ koja se odnosi isključivo na kvalitetno mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama i prerađeno u hrvatskoj prehrambenoj industriji.

Pozitivan pokazatelj u domaćoj proizvodnji, naveli su iz Ministarstva, je velik udio mlijeka prvog razreda kakvoće, više od 95 posto, te 14,47 posto veća isporuka mlijeka po isporučitelju u odnosu na isti mjesec prošle godine, a koja prosječno iznosi 9.519 kilograma. 

Prekid proizvodnje mlijeka najavilo 50 posto hrvatskih farmi?!

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Državnog inspektorata RH te predstavnici uzgojnih udruženja u stočarstvu. 


Tagovi

Mljekarski sektor Kriza Marija Vučković Tugomir Majdak Proizvođači mlijeka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P