Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovne svinje
  • 09.02.2021. 15:00

Za proizvođače tovnih svinja osigurano tri milijuna kuna

Programom potpore koji je u javnom savjetovanju se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave Covid-19.

Foto: Depositphotos/MariaiC
  • 813
  • 122
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo javno savjetovanje na temu Nacrt Programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Cilj Programa je, pojašnjavaju, pružanje financijske pomoći proizvođačima koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom virusa suočili s trajnim poteškoćama u poslovanju kao rezultatom ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje. Time su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti ili čak potpune nelikvidnosti.

"Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost proizvođača i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave pandemije, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom“, navode.

Osigurano tri milijuna kuna

Za potporu su prihvatljiva grla tovnih svinja koja su:

  • isporučena s farmi upisanih u Jedinstveni registar domaćih životinja (u daljnjem tekstu: JRDŽ) na klanje u odobrene objekte za klanje papkara u razdoblju od 30 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika o provedbi ovog Programa,
  • imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje,
  • u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene klaoničke težine trupa od 105 kg, te pripadaju u kategorije T1 i T2.

Također, napominju kako je maksimalni broj prihvatljivih grla za potporu po korisniku iznosi 750.

Procjenjuje se da će broj korisnika ove mjere biti više od 500, a oni prihvatljivi su mikro, mala i srednja poduzeća definirana člankom 2. Priloga I. Uredbe o poljoprivrednom izuzeću te velika poduzeća, koja se bave proizvodnjom tovnih svinja.

Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete: upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, u Registar farmi te oni koji su u razdoblju od 30 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika o provedbi ovog Programa isporučili tovne svinje s farmi upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte za klanje papkara.

Potpora se ne može dodijeliti poduzetnicima koji su već bili u poteškoćama u smislu Uredbe Komisije (EU) br. 702/2014 od 25. lipnja 2014. o proglašenju određenih kategorija potpora u sektoru  poljoprivrede i šumarstva te ruralnim područjima spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora o funkcioniranju Europske unije na dan 31. prosinca 2019. godine.

Dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 3.000.000 kuna.

Savjetovanje je otvoreno do 14. veljače 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Program potpore Tovne svinje Covid-19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]