Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Perad
  • 27.04.2021. 08:20

Za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi osigurano milijun i pol kuna

Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje uzgoja uzgojno valjanih rasplodnih muških i ženskih kljunova kokoši hrvatice i zagorskog purana.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 427
  • 45
  • 0

Program potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2021. do 2023. godine, tema je novog javnog savjetovanje koje je otvorilo Ministarstvo poljoprivrede.

Ciljevi programa su unaprjeđenje provedbe uzgojnih programa za izvorne pasmina peradi, povećanje broja uzgojno valjanih kljunova, povećanje proizvodnosti po uzgojno valjanoj jedinki, poticanje gospodarske konkurentnosti te poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.

Korisnici potpore su poljoprivrednici u smislu članka 3. stavka 1. točke a. Zakona o poljoprivredi upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji sudjeluju u provedbi ovih uzgojnih programa.

Potpora se dodjeljuje za sufinanciranje uzgoja uzgojno valjanih rasplodnih muških i ženskih kljunova kokoši hrvatice i zagorskog purana upisanih u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi koja se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada u godini podnošenja zahtjeva za potporu.

"Korisnici su dužni za svako matično jato voditi zaseban Očevidnik, a proizvodne podatke iz Očevidnika nakon obrade Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) unosi u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi", naglašavaju.

Jedinični iznos potpore po kljunu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, pri čemu jedinični iznos potpore ne može biti veći od:

  • 110,00 kuna po prihvatljivom kljunu zagorskog purana
  • 40,00 kuna po prihvatljivom kljunu kokoši hrvatice.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023. u iznosu od 500.000 kuna godišnje, odnosno 1.500.000 kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.

Više o savjetovanju možete pronaći ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 25. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj peradi Izvorne pasmine Savjetovanje Program potpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.