Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodično gazdinstvo
  • 30.03.2023. 13:30

Za uspjeh u mliječnom govedarstvu potrebna ljubav i briga o stoci, ali i "narodnjaci"?

Da bi od mliječnog govedarstva bilo zarade, stočari moraju da vole svoju stoku, stoka da sluša muziku koju voli, a nije loše ni kad "kapne neki dinar" od subvencija.

Foto: Marija Lazarević
  • 222
  • 39
  • 0

Jelena Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole u Srbiji je nosilac gazdinstva i upravo ova vrijedna žena bila je inicijator proširenja farme. Uz pomoć supruga počeli su da gaje krupnu stoku, u početku nekoliko grla, a sada su stigli do 10 muznih grla, četiri steone junice i pet ženskih telića.

"Oko tri godine smo intenzivnije u ovom poslu, mada je poljoprivreda oduvijek bila jedna od glavnih djelatnosti u našoj porodici. Suprug i ja nismo zaposleni pa svo slobodno vrijeme smo posvetili odgoju životinja i radu na imanju. Oko krava ima obaveza, tri puta na dan se muzu, hranimo mladu telad, moramo nabaviti svu hranu za njih i pripremiti na njivi. Mlijeko predajemo mljekari i cijena je solidna, litar je sada trenutno 60 dinara (0,97 KM, op.ur.), ali može biti i bolja cijena", procjenjuje Mitrovićeva i dodaje da im podrška lokalne samouprave dosta znači i da redovno koriste podsticaje

Mljekare najavile niže cijene otkupa, farmeri ne daju mlijeko jeftinije

"Ako bi bile veće sigurno bi povećali i broj grla i ostali i dalje u ovom poslu. Od opštine sam imala prošle godine 10 posto osiguranja, stočnu hranu za žensku telad i osjemenjavanje."

Muzika za bolju mliječnost

Mnoga naučna istraživanja su dokazala da krave daju više mlijeka kada slušaju muziku, ali ne vole da čuju baš svaki žanr. Bračni par Mitrović je ovaj naučni fenomen i dokazao u svojoj štali gdje se nedaleko od ulaznih vrata nalazi radio. Prema njihovim riječima, one vole da slušaju narodne pjesme, baš kao i oni jer kako kažu, "prija nama, a prija i njima".

"Prija nama, ali i prija i njima"

"Muzika ih smiruje, opuštenije su, mirnije na muži i daju više mlijeka. Ubacili smo radio odavno. Noću ne svira, samo preko dana. Uglavnom je repertoar narodna jer i mi to slušamo pa što ne bi i one, kad smo mi raspoloženi, to osjećaju i krave pa su i one mirnije", kaže naša sagovornica.

Inače, istraživači Univerziteta u Lesteru proveli su mnogo vremena tragajući za različitom žanrom muzike koju će pustiti kravama kako bi saznali da li ona ima uticaj na proizvodnju mlijeka. Rezultati su pokazali da one kojima je puštana ona opuštajuća proizvode tri posto više mlijeka od onih čija je jedina zvučna stimulacija mašina za mužu u štali.

Svaka ima svoje ime

Štala u domaćinstvu Mitrovića drugačija je od ostalih i po još jednom detalju. Njihove krave imaju imena i to ne bilo kakva, već osmišljena u posebnim situacijama i drugačija nego inače, a kumovala im je Jelena.

"Svaka koja je otelila žensko trudili smo se da ostavimo i uvećamo naš stočni fond. Pozvala sam sina da pomogne jer se jedna telila, rekao je 'majko, ne mogu, igra 'Zvezda' i kada je na svijet stiglo žensko tele, ja sam joj dala ime Zvezdana.

Par dana nakon nje se otelila i druga ja sam se tome obradovala pa sam od milosti joj dala ime Miljana. Tu je Šarulja, Đurđa koja se rodila na Đurđevdan, Rujka, Jelka. Nedavno smo dobili i tri nova člana pa smo im dali imena Cana, Jana i Sara, a imamo i male Maza, Zaza, Lenka, Crvenka i Rumenka."

Svaka ima svoje ime - sa značenjem

I dok mnogi odustaju od sela i stočarske proizvodnje, ova porodica složno i sa puno rada širi svoje objekte i uvećava stočni fond. Ne žale se i kažu da od rada na selu može da se živi. Ovaj bračni par ističe da sloga i ljubav mogu sve, radeći zajedno i dopunjavaju se u poslovima postigli su mnogo na svom imanju, a planova ima i za budućnost.


Tagovi

Mliječno govedarstvo Radio u štali Muzika u štali Farma Jelena Mitrović Proizvodnja mlijeka Ime krave


Autorica

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.