Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cinkov oksid
  • 26.05.2022. 10:30

Zabranjuje se cinkov oksid u hrani za prasad - koja su rješenja?

Svinjogojci će morati primijeniti kombinaciju novih praksi hranidbe i upravljanja za suzbijanje proljeva nakon odbića, kazala je dr. Julies Taylor- Pickard.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 1.484
  • 125
  • 1

Od 1. lipnja u Europskoj uniji stupa na snagu zabrana upotrebe terapijskih doza cinkova oksida (ZnO) u stočnoj hrani za sprječavanje i kontrolu proljeva kod prasadi nakon odbića.

Kako je istaknula dr. Julies Taylor-Pickard na nedavno održanoj konferenciji "ONE Ideas“ u organizaciji poznate američke tvrtke Alltech, upotreba ovog spoja bila je pod povećalom i u Kini, a dozvoljena količina dodanog cinka u hrani je smanjena na 1.600 ppm. Primjerice, u Kanadi je dozvoljeno koristiti od 2.500 do 3.000 ppm, no ona kaže da bi se uskoro razina i u toj zemlji mogla smanjiti na 500 ppm.

Naime, ovaj je spoj predstavljao jednu od ključnih hranidbenih strategija za sprječavanje i kontrolu proljeva kod mlade prasadi i posljedično slabijeg rasta nakon odbića. Međutim, sve veća zabrinutost zbog onečišćenja okoliša i doprinos širenju antimikrobne rezistencije doveli su do zabrane.

Nužne su nove metode

Nažalost, ne postoji "čarobna" zamjena za cinkov oksid, ali Alltechov program Seed, Feed, Weed (SFW) podržava zdravlje kod krmača i prasadi modificiranjem mikrobne populacije crijeva kako bi se naselile povoljne i raznolikije mikrobne populacije.

"Svinjogojci će morati primijeniti kombinaciju novih praksi hranidbe i upravljanja za suzbijanje proljeva nakon odbića", pojasnila je dr. Taylor- Pickard.

Bitna je hrana s manjim udjelom sirovih proteina (Foto: Depositphotos/chung2529@gmail.com)

Citirajući Hipokrata, dr. Taylor-Pickard je istaknula da "svaka bolest počinje u trbuhu, a smrt stanuje u crijevima". Tim riječima pokušala je naglasiti koliko je bitan način hranidbe. Važna je hrana s manjim udjelom sirovih proteina jer će to smanjiti učestalost proljeva i poboljšati zdravlje crijeva prasadi. "Tako višak neprobavljenih neće dospjeti u debelo crijevo", pojasnila je ova stručnjakinja.

Kako je istaknula, prednost takve hranidbe su manje populacije proteolitičkih bakterija, patogena poput Escherichia coli, a blaži su simptomi proljeva nakon odbića. Međutim, ključno je osigurati da se razine i/ili omjeri esencijalnih aminokiselina ne smanje ispod potreba svinje.

Također, bitna je i hrana bogata vlaknima jer ona igraju važnu ulogu u kontroli crijevne morfologije i mikrobiote prasadi te poboljšavaju zdravlje crijeva. "U hranidbu treba uključiti i organske kiseline", savjetuje dr. Taylor- Pickard.

Bitan je kolostrum

Na konferenciji se moglo čuti da će dobar početak života prasadi osigurati povoljan rast te smanjiti upotrebu antibiotika. Kako bi se to postiglo, potrebno je brinuti o zdravlju i razvoju crijeva odmah nakon prasenja.

Time se smanjuje vezanje E. coli za crijevne stanice svinja, optimizira struktura crijeva te osigurava optimalna apsorpcija hranjivih tvari.

Za razliku od dojenčadi, prasad se rađa bez majčinih antitijela, što ih čini osjetljivim na infekcije. "Uzgajivači svinja moraju osigurati da novorođena prasad ima odgovarajuću opskrbu kvalitetnim kolostrumom jer je on bogat imunoglobulinima", pojasnila je dr. Taylor- Pickard.

Prasad se rađa bez majčinih antitijela (Foto: Depositphotos/Tzido)

Naime, oni predstavljaju prvu liniju obrane jer im pomažu u izgradnji imunosnog sustava i štite ih sve dok ne počnu aktivno proizvoditi vlastita antitijela.

Program je testiran na terenu

"Alltechov program SFW uključuje dodatke hrani poput Actigena, za koji se pokazalo da povećava kvalitetu kolostruma te podržava integritet i stabilnost probavnog sustava prasadi", naglasila je veterinarka.

Kako kaže, stočari bi trebali paziti i na kvalitetu vode koju daju prasadi, a trebali bi posvetiti i dodatnu pažnju biosigurnosnim mjerama.

"Provedba cjelovite strategije koja obuhvaća optimalnu hranidbu, upravljanje, zdravlje i dobrobit svinja bit će ključna za njihov rast i opstanak u periodu nakon zabrane upotrebe cinkova oksida", naglasila je.    

Naime ovaj Alltechov pristup rađen je u suradnji s kupcima diljem Europe i testiran na terenu. Proveli su i niz različitih studija kojima su dokazali da je njihov SFW pristup djelotvoran.


Tagovi

Cinkov oksid Alltech Konferencija ONE Julies Taylor-Pickard


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]