Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jaja
  • 27.09.2022. 15:00

Zabranjuju kaveznu proizvodnju jaja do 2035. godine - Danska prednjači u poljoprivredi?

Uzgajivači će imati 12 godina da se prilagode. Jaja iz uvoza već se neko vrijeme ne prodaju na policama supermarketa

Foto: Depositphoto/koko-tewan
  • 144
  • 21
  • 0

Danska će od sljedeće godine slijediti prijedlog o zabrani korištenja kaveza u proizvodnji jaja kojega je iznijela Evropska komisija, uz potpunu zabranu takvog načina uzgoja do 2035. U saopštenju danskog Ministarstva hrane, poljoprivrede i ribarstva navode da će od 2023. zabraniti izgradnju novih farmi za ovu vrstu kaveza, izvještava Local.dk

Potpuna zabrana držanja živine u njima će stupiti na snagu 2035. nakon dvanaestogodišnjeg prelaznog perioda koji će osigurati odgovarajuću konverziju proizvodnje.

Odgovornost prema farmerima

"Željeli smo što prije ukinuti kaveznu proizvodnju jaja, ali imamo odgovornost prema poljoprivrednicima", rekao je ministar poljoprivrede Rasmus Prehn.

Dat će im vremena da izvrše promjenu i finansiraju izgradnju novih i restrukturiranje postojećih objekata, poručuju.

Većina supermarketa u Danskoj više ne prodaje jaja iz takvog uzgoja. No, još uvijek se koriste u ugostiteljstvu, fabrikama prehrambenih proizvoda i farmaceutskim kompanijama. 

Tvrde da će proizvođači imati vremena za prilagodbu (Foto: Depositphotos/Chalabala)

Prednjače u poljoprivredi 

"Kokoške žive u malim kavezima s ograničenim prostorom za mahanje krilima. Danska je na mnogo načina zemlja koja prednjači u poljoprivredi, a to mora biti slučaj i kada je u pitanju dobrobit životinja", rekao je Prehn.

EU je zabranila baterijske kaveze 2012. godine, a proizvodnja kaveznih jaja u Danskoj je pala sa 61 posto ukupne u 2010. na 13 posto u 2021. Taj se broj smatra netočnim jer iz ministarstva poručuju da je sedam proizvođača jaja iz kaveza odgovorno za 17 posto ukupne proizvodnje u Danskoj prošle godine. 


Tagovi

Danska Proizvodnja jaja Kavezni uzgoj kokošaka Kokoške Zabrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.