Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jelena
  • 24.07.2021. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Donji Draganec, Čazma

Zaradom od kozjeg mlijeka Igor Letec financira uzgoj jelenske divljači

Ideja o uzgoju stigla je s Novog Zelanda, a vlasnik ranča u Donjem Dragancu danas ima oko 400 grla vlastite divljači.

Foto: Vesna Mijat
  • 2.687
  • 979
  • 0

Ovo je priča koja počinje s kozama, a završava s jelenima. Naime, zarada od prodaje kozjeg mlijeka omogućila je Igoru Letecu da se kao strastveni lovac krene baviti i svojim najdražim životinjama, uzgojem jelenske divljači.

Obitelj već godinama okrupnjuje svoje zemljište i došli su do vlastitih 190 hektara. Proizvode ekološko brašno od pira i heljde, a prije tri godine kupili su stado koza i krenuli u proizvodnju mlijeka, od kojeg jedna mljekara proizvodi popularni kozji sir. Trenutno imaju 150 koza u laktaciji i to žele proširiti do 200 grla sljedeće godine. Godišnje proizvedu 60 do 70 tisuća litara mlijeka. Sav podmladak rade sami, uvoze nove jarce iz Austrije i Slovenije.

"Ovo nam je treća godina laktacije i pioniri smo u tome. Učimo se, prodaja mlijeka nas trenutno financira, ali idemo na dodanu vrijednost na gospodarstvu, za što smo dobili EU sredstva za izgradnju sirane, koja bi sljedeće godine trebala biti u pogonu“, otkriva vlasnik ranča u Donjem Dragancu.

Ideja o uzgoju jelena stigla s Novog Zelanda

Na ideju uzgoja jelena običnog došao je, priča, preko jednog čovjeka s Novog Zelanda, koji im je i projektirao farmu. Sav materijal je došao iz te daleke zemlje, počeli su ograđivati pašnjake, kupili prvo stado u Poljskoj sa stotinjak košuta i četiri, pet jelena za daljnji rasplod, pa sada imaju oko 400 grla vlastite divljači.

Igor je i sam otišao na Novi Zeland radi obuke za uzgoj ove vrste divljači. Radio je sve poslove na farmama upijajući strana iskustva.

Na farmi koza uskoro će se graditi sirana

Tamošnja uzgajališta, kaže, izgledaju poput njegovog, ograđena su cjelina gdje su složeni pregonski pašnjaci s manipulacijskom ustanovom gdje se pojedinačna životinja može dotjerati, prekontrolirati i ispuštati natrag na pašnjak. Tu odvajaju telce, stavljaju muške jelene i košute radi parenja, paze da ne bude krvnog srodstva i sve ostalo. Na tom mjestu markiraju novu telad, mladim jelenima dodaju vitamine u prehranu i po potrebi liječe.

Prihranu obavljaju sa sijenom i žitaricama, a ljeti je samo ispaša. Kontrolu obavljaju svakodnevno, da se ne bi našla koja bolesna životinja. Uzgoj za izlazak s farme traje pet do sedam godina.

Uzgoj jelena za lovačka društva

Ovdje ih uzgajaju za potrebe lovačkih društava i obnovu njihove populacije u prirodi. Kupci su im i privatne osobe koje imaju želju držati jelene radi edukativno-turističkog sadržaja. Do sada su svoje životinje uspjeli plasirati po cijeloj Hrvatskoj, a i šire.

Na jesen, napominje, ide prva pošiljka za Austriju, a nešto su već prodali u Sloveniju. Kod nas je kupovna moć relativno mala dok stranci nešto više plate. Sve je individualno, kako se s kim dogovori, a cijene jelena se kreću od tisuću eura, do četiri, pet tisuća.

"Potražnje ima, ali svi bi platili cijenu Hrvatskih šuma, koju ja ne mogu dopustiti. Moje životinje ne jedu tuđe žitarice, nego hranu koju ja proizvedem pa znam koliko me košta i ne dam se ucjenjivati“ zaključio je Igor Letec. 

Pogledajte video prilog:


Tagovi

Uzgoj jelena Hrvatske šume Hrvatski lovački savez Igor Letec


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.