Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita peradi
  • 31.03.2020. 18:00

Zaštita peradi od ptica grabljivica: Biserka i CD-ovi samo neka od rješenja

Ptice grabljivice najopasnije su u kasnu zimu i u rano proljeće kada imaju mlade. Jednom kada ulove prvu kokoš, dolazit će po još sve dok znaju da mogu i da im je lov siguran.

Foto: JumpStory
  • 3.766
  • 191
  • 0

Sigurno ste se barem jednom, ako vaša perad šeće slobodno po dvorištu, susreli s nekom od divljih životinja. Pored lisica i čagljeva, opasnost predstavljaju i ptice grabljivice kao što su jastreb, kobac, škanjac, orao i drugi, a koje su najopasnije u kasnu zimu i u rano proljeće kada imaju mlade. Jednom kada ulove prvu kokoš dolazit će po još, sve dok znaju da mogu i da im je lov siguran.

Kako biste ih onemogućili u tome, pročitajte naše savjete

Otvoreni prostori ih privlače

Grabljivice vole otvorene prostore jer tako imaju bolji zalet i lakše hvatanje plijena. U dvorištu gdje držite kokoši ili drugu perad trebali bi imati puno drveća i grmlja kako bi se perad mogla sakriti. 

Isto tako, između drveća možete provući uže, žicu ili neku platnenu traku kao prepreku slobodnom letu. 

Biserke - glasno upozoravaju na napad

Ptice biserke, iz porodica kokoši, odlična su zaštita jer glasno upozoravaju kada primijete grabljivice.

Mana im je da su jako bučne i to najčešće u kasne noćne sate, a mogu biti i agresivne prema drugim životinjama, pogotovo u doba parenja. Ako ni na koji drugi način ne možete zaštiti svoje kokoši, pokušajte s biserkama. 

Zaštita voćaka od divljači i glodavaca – ribljim uljem, svinjskom masti i ljudskom kosom?

Možete pokušati s umjetnom sovom ili jastrebom kojega ćete postaviti na stablo, na vidljivo mjesto. Ako grabljivica zaključi da je to tuđi teritorij, često će otići drugdje. Nemojte zaboraviti svakih par dana promijeniti poziciju sovi ili nekoj drugoj umjetnoj ptici koju koristite.

Iza pohoda kopca u dvorištu naše kolegice Julijane El Omari ostalo je samo perje

Isto tako, ako u blizini lete vrane ili šojke one će se vrlo rado posvađati s grabljivicom i otjerati ju. 

Stara ogledala, CD-ovi i drugi reflektirajući predmeti

Po cijelom dvorištu, na krov, drveće i ogradu možete objesiti ogledala ili neke druge reflektirajuće predmete. Tako će grabljivice ometati vizualno.

Na grane drveća možete objesiti stare CD-ove koji će reflektirati svjetlost i ometati ptice. 

Odlična ideja su i zvučnici koji emitiraju glasanje sova ili ljutitih vrana, a možete ih postaviti na zaštićeno mjesto u dvorištu. 

Pas za mala dvorišta

U čuvanju peradi može pomoći i pas, ali u tom slučaju pazite na pasminu. Neka to ne bude terijer ili lovački pas koji bi perad mogao ugrabiti prije ptice. Pas će sačuvati perad u manjim dvorištima. U slučaju da imate velik prostor u kojem su smještene životinje, one će se raštrkati i pas neće moći paziti na sve u isto vrijeme. 

10 najboljih čuvara imovine i dvorišta

Mrežasti kavez koji se može prenositi 

Ako ništa od navedenog ne pomogne, a ne želite svoju perad držati stalno u zatvorenom prostoru, možete napraviti prenosivi mrežasti kavez. Pod u kavezu možete napraviti od široke žice tako da kokoš može nesmetano pasti. Često ga premještajte tijekom dana tako da koke imaju svježi izvor hrane.

Ovo može biti i dobro rješenje i ako kokoši prijete vašem povrtnjaku ili cvijeću. 


Tagovi

Ptice grabljivice Perad Kokoši Zaštita Ogledala Pas Biserka Umjetna sova


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]