Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikotoksini
  • 02.12.2022. 12:00

Zaštita žitarica i krmiva zimi: Kako spriječiti pojavu plijesni?

Budući da plijesan za rast treba kisik, postizanje i održavanje anaerobne okoline ključno je za smanjenje razvoja plijesni i naknadnog rizika od mikotoksina.

Foto: Depositphotos/Haylight
  • 876
  • 140
  • 0

Zbog visokih cijena stočne hrane i početka sezone zimske hranidbe, važnije je nego ikada optimizirati kvalitetu i nutritivnu vrijednost žitarica i krmiva, napominju iz tvrtke Alltech Hrvatska.

Iako uvjeti na polju tijekom žetve igraju značajnu ulogu u određivanju kvalitete stočne hrane, upozoravaju da proizvođači ne bi smjeli zanemariti važnost dobre prakse skladištenja kako bi se izbjegli neželjeni problemi. Kako su objavili, vlaga, neodgovarajuće temperature ili oštećenja koja izazivaju kukci mogu stvoriti uvjete za razvoj gljivica tijekom skladištenja žitarica.

Da bi se to izbjeglo treba za kratkotrajno skladištenje, nakon žetve žitarice osušiti na manje od 16 posto sadržaja vlage što je prije moguće dok bi za dugoročno skladištenje (od 6 do 12 mjeseci) sadržaj vlage trebao biti manji od 14 posto. Dodatno, savjetuju izbjegavati nakupljanje vlage i osigurati dovoljno prozračivanja u skladištima i silosima. Redovno treba pratiti temperaturu i vlažnost zrna te provoditi učinkovitu kontrolu insekata.

Kako smanjiti razvoj plijesni?

Nadalje, navode da treba provjeriti dolazi li do curenja ili nakupljanja vlage u skladišnim prostorima, ali i temeljito očistiti i pregledati ih između skladištenja različitih žitarica i krmiva. "Ako je moguće, sastojke je potrebno izuzimati po načelu da se oni koji su prvi uskladišteni, trebaju prvi izuzeti", napominju.

Budući da plijesan za rast treba kisik, postizanje i održavanje anaerobne okoline ključno je za smanjenje razvoja plijesni i naknadnog rizika od mikotoksina. Iz Alltech-a navode da se to može postići na sljedeće načine.

Jedan od njih je redovitim praćenjem stanja u silažnom trapu kako bi se osiguralo održavanje anaerobnog okruženja tijekom skladištenja. Vidljivi znakovi zagrijavanja ili kvarenja ukazat će na potencijalni problem.

Izbjegavajte nakupljanje vlage u silosima i skladištima (Foto: Maja Celing Celić)

Zatim korištenjem oštrog alata za izuzimanje vanjskom stranom što je brže moguće (zimi bi idealno bilo tijekom ne više od pet dana). Također, pripremom ukupnog mješovitog obroka (TMR) od svježe izuzete silaže i hranjenjem odmah nakon pripreme. "Izbjegavati raniju pripremu obroka i ne ostavljati pripremljene obroke da čekaju do sljedećeg hranjenja", upozorili su.

Važno je svakodnevno uklanjanje hrane koja nije pojedena pri davanju svježe te držanje svih površina za miješanje i hranjenje čistim i bez pljesnivih ostataka hrane.

Pokvarenu hranu treba baciti

"Iako farmeri žele izbjeći rasipanje hrane čija je proizvodnja skupa, sa stajališta zdravlja i učinkovitosti može biti još skuplje hraniti stoku pljesnivom ili nekvalitetnom hranom", upozorili su iz spomenute tvrtke. 

Svu pokvarenu hranu koja se nakupila na vrhu ili sa strane silosa treba odstraniti. "Takva hrana ima nisku hranjivu vrijednost, može sadržavati štetne toksine, a njezin će neugodan miris imati negativan utjecaj na okus i unos hrane", navode.

Zabrinjavajuća kontaminacija aflatoksinom u kukuruzu - kriva suša?

Analiza hrane temeljni je korak u osiguravanju pripreme uravnoteženih obroka koji mogu zadovoljiti hranidbene potrebe životinja. Parametri kao što su suha tvar, proteini, energija i pH ključni su za analizu krme. Neki farmeri također mjere razinu šećera, dok analiza minerala može istaknuti specifična područja za koja je potrebna suplementacija.

I bez vidljivih plijesni u hrani može biti mikotoksina

Kako su mikotoksini nevidljivi golim okom, samo će posebna analiza utvrditi postoji li problem sa žitaricama ili krmom. Sastojci se mogu testirati ili u laboratorijima kao što je Alltech 37+, dok se sustavi za brzo testiranje kao što je mobilna aplikacija Alltech rapiread mogu koristiti za brzo utvrđivanje problema na farmi.

Ključna točka koju ovdje treba zapamtiti je da čak i ako hrana za životinje nema vidljivih znakova plijesni, to ne znači da u njoj nema mikotoksina. Nadalje, ako je plijesan vidljiva, to ne znači automatski da su oni prisutni. Zbog toga je posebna analiza ključna za razumijevanje i upravljanje hranidbom.

Skupo je hraniti stoku pljesnivom hranom  (Foto: Depositphtoos/ahavelaar)

Budući da njihova prisutnost može varirati u silažnim trapovima ili u skladištima i silosima za žitarice, važno je provoditi rutinsko testiranje. "Ako je jedan uzorak čist, to ne znači da će i sastojci koje ćete koristiti sljedeći mjesec biti čisti", napominju.

Nadalje, ako su pokazatelji kao što su ukupne performanse životinja, plodnost i unos suhe tvari ugroženi, treba uzeti u obzir kvalitetu sastojaka koji se konzumiraju na farmi.

Ako se ti problemi ne mogu izravno pripisati nekom drugom zdravstvenom problemu, uzrok bi mogle biti plijesni i mikotoksini. "Učinkovito testiranje ključno je za prepoznavanje i rješavanje problema", poručuju iz Alltecha.


Tagovi

Plijesan Mikotoksini Zaštita žitarica Zaštita krmiva Hranidba životinja Skladištenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]